Finances

El Govern estudia una recompra "petita" de deute

El ministre s'ha mostrat molt prudent respecte a aquest darrer aspecte perquè "hem de tenir en compte com va la liquidació d'aquest any"

El ministre Ramon Lladós en la compareixença avui en comissió legislativa al ConsellDA

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El ministre de Finances, Ramon Lladós, ha presentat aquest matí davant la comissió legislativa de Finances el projecte de pressupost per al 2024 i el marc pressupostari per als propers 4 anys. Durant la compareixença ha quedat clar que hi ha consens per revisar la Llei de la regla d'or i replantejar els dos objectius fixats que s'incompleixen aquest any (el de la proporció de la recaptació directa sobre el total de la recaptació impositiva i el que restringeix l'augment de la despesa de funcionament al que creixi el PIB) i Lladós ha avançat que s'està estudiant fent una recompra "petita" de deute amb part del superàvit generat l'exercici passat i el que es pugui generar aquest 2023. El titular de Finances s'ha mostrat molt prudent respecte a aquest darrer aspecte perquè "hem de tenir en compte com va la liquidació d'aquest any i ser bastant fins amb les necessitats per a pressupostos propers". En tot cas, el ministre ha puntualitzat que es tractaria d'aprofitar la conjuntura favorable per a fer aquesta operació que, a més, implicaria estalviar-se els interessos associats.

Quant a la Llei de sostenibilitat financera, la de la regla d'or, Lladós ha apuntat que es tracta de buscar una solució "sense perdre l'esperit", especialment pel que fa a les proporcions fixades pels impostos –ara la directriu és que la recaptació per impostos directes no pot ser més del 40% del total–. El ministre considera que el criteri s'ha de modificar amb un altre indicador. "Podríem pasar del 40 al 50% ei el compliríem els propers quatre o cinc anys però el sisè?", va assenyalar.

tracking