Reportatge

Nous hàbits, nova vida

L'obertura del nou centre de dia ha permès acollir els primers vuit avis, alguns per situació familiar i d’altres per necessitat d’‘evasió domiciliària’.

Una auxiliar fent jocs amb els avis.G.D.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El nou centre de dia inaugurat per Creu Roja Andorrana dijous passat, els Paraires, ha iniciat la seva activitat amb els primers vuit usuaris inscrits. Dels que s’estan beneficiant d’aquest servei –n’hi pot haver 28 més–, la majoria se situen entre la setantena i la vuitantena d’anys i alguns hi han accedit per impossibilitat de la família de fer-se’n càrrec, mentre que d’altres ho han fet per iniciativa pròpia.

La Carme té 81 anys i viu sola a la Massana. Es va incorporar dilluns al centre per decisió pròpia perquè volia estar acompanyada durant el dia i “sortir una mica de casa”, segons va concretar. Es troba en plena forma, però té la necessitat de fer activitats i fer un mínim d’exercici físic. “El que vull és passar temps fora de casa i relacionar-me amb d’altres persones, no vull quedar-me mirant la televisió”, va explicar convençuda. El que agraeix és tenir un lloc “familiar” on es pugui sentir acollida i entretinguda, alhora que disposa d’un grup d’experts que s’asseguren que faran l’acompanyament correcte. En Miquel té 74 anys, viu a la capital amb la seva dona i ahir va ser el seu primer dia, una decisió que va prendre per si mateix. Feia un parell de setmanes que no sortia de casa, “des de la darrera visita al metge”, va explicar, i tant ell com la Carme senten “bones sensacions” pels primers dies. La quotidianitat es presenta més amena amb tot el conjunt d’activitats. “Es fan les vuit del vespre i no me n’adono”, va comentar la Carme. Però el repte que hi veuen ara per ara és adaptar-se als nous hàbits, a una nova vida, perquè el que abans era una sortida mensual ara és diària.

Altres famílies no tenen cap altre remei que accedir a un centre d’acolliment per impossibilitat de fer-se’n càrrec, com és el cas d’una usuària que va quedar dos mesos en espera. Fins ara, la seva filla era qui se n’ocupava i amb el nou centre ha pogut ocupar una plaça. La màxima responsable del ministeri de Salut, Helena Mas, va declarar que amb aquesta obertura la llista d’espera pels serveis de dia havia de quedar a zero.

L’Alejandra és l’auxiliar que forma part del grup d’efectius dels Paraires i va poder assegurar al Diari que tot el conjunt d’activitats i l’acompanyament diari “fan revifar els padrins”. Fins i tot, ha vist en d’altres centres casos de padrins que fa més de 50 anys que no surten del país. Així ho va assegurar explicant una excursió que van fer a la platja de Cambrils el mes passat. “Sembla increïble”, va recalcar, “és una situació d’alliberament per als avis, els permet tornar a viure sensacions que feia temps que no sentien”, va declarar la treballadora.

Creu Roja Andorrana té preparada una bateria d’activitats i jocs d’entreteniment per als seus usuaris. Entre els més freqüents, visites guiades i sessions de teràpia grupal, però també té organitzada una coral amb els alumnes de primària per Nadal.

tracking