AFERS EXTERIORS

Prop d'una entesa en la circulació de persones i els serveis financers

Novena ronda de negociacions per un acord d’associació amb la Unió Europea

Ronda de negociacions a Brussel·les.SFG

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Govern va anunciar ahir que la ronda de negociacions mantinguda dimarts i dimecres amb la Unió Europea per a l’acord d’associació “ha permès avançar substancialment” sobre la lliure circulació de persones i s’ha fet “un pas endavant important per avançar cap a un text de consens en el protocol sobre serveis financers”. Les dues parts estan a prop d’una “solució de consens” en aquests dos capítols i els annexos, entre els quals hi ha el control de la immigració, “queden per concretar els darrers detalls per assolir un acord final”. Respecte al de serveis financers, especifica que “la negociació seguirà les pròximes setmanes”.

La novena ronda de converses d’aquest any s’ha concretat en una trobada bilateral per tractar dotze annexos, dels quals sis corresponen a la lliure circulació de persones. Els continguts afecten la normativa de reconeixement de les qualificacions professionals, la lliure circulació de treballadors, el dret d’establiment, la seguretat social, la lliure prestació de serveis, la salut i seguretat en el treball, i el dret laboral. S’ha tancat un acord sobre la normativa de competència, ajudes d’Estat, serveis postals i capítols sobre regulació tècnica de productes. La reunió va servir, a més, per debatre “la normativa de telecomunicacions, de transports i d’energia”.

D’altra banda, l’empresaKnowledge Sharing Network (KSNET) ha estat l’escollida per Andorra Recerca i Innovació (AR+I) per fer l’estudi d’impacte econòmic de l’acord d’associació entre Andorra i la Unió Europea, perquè “dona garanties que l’estudi podrà estar disponible a final d’abril del 2024” i, a més, ofereix mecanismes de control permanent de la qualitat dels treballs realitzats.

Per últim, el Govern ha aprovat el projecte de llei que substituirà la vigent Llei sobre els requisits organitzatius i les condicions de funcionament de les entitats operatives del sistema financer. L’objectiu és transposar el paquet normatiu corresponent a la normativa europea MiFID II, per donar compliment als compromisos assolits en l’acord monetari.

ESPOT INTERVÉ A LA CONFERÈNCIA GENERAL DE LA UNESCO

El cap de Govern, Xavier Espot, va intervenir ahir al debat de política general de la 42a Conferència general de la Unesco, que se celebra a París, centrat en els projectes que l’organització du a terme amb els 194 països que la conformen. La Conferència general reuneix caps d’Estat i de Govern, ministres, organitzacions multilaterals i líders de la societat civil per abordar les grans disrupcions que enfronta el món i trobar solucions en benefici de les persones i del planeta. En la seva intervenció, el cap de Govern va refermar els forts vincles d’Andorra amb l’Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura que s’han forjat durant els trenta anys. Una de les prioritats del Govern, va explicar Espot, és sensibilitzar, combatre i mitigar els efectes negatius del canvi climàtic.

tracking