Tots contra DA
DA està present, en solitari o en coalició, a les set parròquies, i a Canillo sense rival
L’escenari electoral per al 17-D va quedar definit ahir amb la validació de les llistes i amb una primera ullada es pot constatar una gran diferència respecte de fa quatre anys. El 2019 es van presentar 21 llistes, que ara queden reduïdes a 14, fet que permet intuir un canvi quantitatiu, encara que la principal novetat en el que es podria definir com a bloc de l’oposició és la participació de Concòrdia. La maquinària de DA continua funcionant i el partit estarà present a tot el territori, amb llistes pròpies o integrant altres candidatures, com és el cas de la Massana –amb Ciutadans Compromesos– o Sant Julià de Lòria –amb l’etern rival, Unió Laurediana. En tot cas, DA, que ja té assegurat el comú de Canillo, és l’adversari a batre.
A l’altre cantó s’hi situen les forces progressistes. Les corredisses la nit de dijous demostren les dificultats que s’han hagut de salvar. Tot i que el PS va validar l’estratègia fa una setmana en el congrés, a l’hora de negociar les coses canvien. A Escaldes es va aconseguir el pacte in extremis i els socialdemòcrates van estar a punt d’aixecar-se de la taula, però al final va imperar el sentit comú perquè la divisió era quasi entregar la clau de la corporació a la llista demòcrata. Gili pot respirar ara més tranquil·la i pregar que les velles picabaralles no es tradueixin en la segona versió de l’enfrontament amb el PS. Consens –la plataforma de Gili– suma Concòrdia i independents enfront de DA, que confia en Anna Garcia i Gemma Bofarull per recuperar un bastió tradicional. Els demòcrates incorporen una representant de SDP, que ha repetit el pacte a Andorra la Vella i Ordino.
A Encamp va ser diferent i el PS es va aixecar de la taula. Agrupament es retira de la pugna i Marta Pujol, la primera secretària, va haver d’apagar focs i córrer fins al darrer minut per presentar la candidatura, que a darrera hora va patir un canvi en el número 2. El PS ha variat el criteri en funció de la parròquia i només presenta una llista pròpia i per força, precisament la d’Encamp. Mentre que a la capital, Escaldes, Sant Julià i la Massana es pot parlar de coherència, a Ordino s’ha sumat a una proposta conservadora que els uneix l’objectiu d’acabar amb el projecte de Grifols, amb X’Ordino i Andorra Endavant, que han aparcat la mala relació que mantenien.
En Clar es presenta amb l’ambició de superar els cònsols demòcrates de la capital. Bàsicament la fórmula emprada per l’oposició i la llista de Gili són plataformes sense sigles de partits nacionals que denotin renovació i unitat.
L’altre feu és Sant Julià. La incorporació de DA a la llista d’Unió Laurediana consolida les opcions de Josep Majoral, malgrat que des de Concòrdia avisen que no es confiï. Òbviament, la candidatura PS-Progressistes no és una bona notícia per a Cerni Cairat.
L'HABITATGE TAMBÉ ÉS COSA DELS COMUNS
A falta de conèixer els programes, hi ha una problemàtica que no fa distincions al territori, l’habitatge. El Govern ha reclamat la implicació de les corporacions locals i és interessant descobrir quines seran les propostes per alleujar aquest conflicte, que no té una solució màgica. Després hi ha els punts més locals, com la pressió per acabar la variant de Sant Julià, la de la Massana, on hi ha també el debat sobre l’heliport, i Ordino, on el tema del laboratori de Grifols aixeca passions.
PRONÒSTIC
Andorra la Vella
David Astrié i Miquel Canturri són favorits, però amb reserva després del pacte PS-Concòrdia.
Escaldes-Engordany
Superat l’enfrontament pels diners de les quotes, Gili ha aconseguit una candidatura forta i amb opcions.
Encamp
Laura Mas ho té tot a favor per repetir mandat davant un PS que ha fet llista a correcuita.
Sant julià de Lòria
Tres llistes donen més possibilitats a Unió Laurediana, amb suport de Demòcrates.