L'ENCAIX A EUROPA

Andorra Endavant tindrà un estudi d'impacte sobre la Unió Europea

L’empresa que elaborarà l’informe és la mateixa que va confeccionar el de Mònaco

La líder d'Andorra Endavant, Carine Montaner.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Andorra Endavant ha encarregat un estudi d’impacte sobre l’acord d’associació entre Andorra i la Unió Europea per anticipar les possibles conseqüències i “assegurar la protecció dels interessos del Principat”. El despatx especialitzat Gide de Brussel·les ha estat seleccionat per dur a terme aquest estudi aprofundit, tenint en compte les particularitats del país. Gide va elaborar l’estudi d’impacte per a Mònaco per 130.000 euros, un estudi que va jugar un paper important en la suspensió del petit estat de les negociacions amb la UE.

L’objectiu principal d’aquest estudi d’impacte, segons s’assenyala des d’AE, és comprendre les implicacions globals de l’acord d’associació, tant en l’àmbit econòmic, polític com social. “És essencial que els responsables polítics disposin d’informació precisa, fiable i completa per prendre decisions ben fonamentades”, se subratlla.

Andorra Endavant afirma que vol assegurar-se “que no hi hagi cap sorpresa desagradable després de la signatura”. La presidenta del grup parlamentari, Carine Montaner, al·lega que Andorra, “com a petit país fràgil, no pot permetre’s sofrir les conseqüències no previstes de l’aplicació de directives europees que podrien posar en gran dificultat la seva estabilitat i economia”.

Per dur a terme aquest estudi, Andorra Endavant ha negociat i signat un pressupost “a la baixa”, amb un màxim de 50.000 euros, i un termini de tres mesos com a màxim per lliurar els resultats. Els principals grups parlamentaris no s’han sumat a la iniciativa perquè argumenten, entre d’altres, que seria una contradicció estant al pacte d’Estat i que l’ARI farà un altre estudi. AE sosté la necessitat de realitzar-lo en complement de l’estudi de l’ARI “que es fa a posteriori de la rubricació de l’acord en base de les negociacions ja tancades”. El grup parlamentari ha decidit finançar l’estudi amb la seva pròpia assignació parlamentària i prioritzar aquesta acció.

Preocupació

El grup remarca que “la iniciativa demostra el compromís d’Andorra Endavant envers els ciutadans i la preocupació per protegir els seus interessos. Malgrat les reticències inicials dels altres grups parlamentaris, Andorra Endavant està decidit a obtenir una visió completa i detallada de l’impacte de l’Acord d’Associació”.

També es destaca que aquest estudi no qüestiona la voluntat d’Andorra de mantenir bones relacions amb la Unió Europea, sinó la necessitat d’identificar i anticipar les possibles conseqüències d’un acord per al Principat.

L'OBJECTIU ÉS PROTEGIR L'ECONOMIA

Andorra Endavant, mitjançant aquest estudi d’impacte finançat amb la seva pròpia assignació parlamentària, demostra el seu compromís envers els seus ciutadans i la seva determinació de compartir informació basada en fets i responsabilitat. L’objectiu, segons AE, és prevenir qualsevol impacte negatiu en l’economia, l’estabilitat política i social del Principat. Com a petit país fràgil, Andorra no pot permetre’s prendre riscos irresponsables amb un futur acord d’associació amb la UE, s’insisteix des d’Andorra Endavant.

tracking