cultura

Els XI Premis Ramon Llull celebren la cultura en llengua catalana

József Kardos, Àxel Sanjosé, Nina Avrova i Dominic Keown han estat guardonats

Guardonats dels XI Premis Internacionals Ramon LlullGovern

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

L’Auditori Nacional, a Ordino, ha acollit avui l’onzena cerimònia d’entrega dels Premis internacionals Ramon Llull, guardons que tenen com a finalitat reconèixer la tasca de certes persones destacades envers la conservació i l’expansió de la llengua catalana.

Al llarg de la cerimònia s'han repartit quatre distincions. La primera ha anat dirigida a József Kardos, programador artístic del Sziget Festival, per l’interès especial per la programació any rere any de companyies catalanes.

El segon premiat ha estatÀxel Sanjosé, que ha rebut l’XI Premi Ramon Llull de traducció literària, per la seva labor de traducció a l’alemany de l’antologia de poemes de Joan Maragall, que va publicar sota el títol Der Pinien Grün, des Meeres Blau, que es tradueix com els famosos versos de Maragall La verdor dels pins, la blavor del mar. Sobre el procés de passar les obres del poeta barceloní a l’alemany, Sanjosé ha afirmat que “el més difícil va ser buscar maneres de transportar els versos a l’alemany mantenint l’estructura i el sentit”.

El tercer guardó de la gala ha estat l’11è Premi Ramon Llull de traducció literària a la trajectòria, que s'ha endut Nina Avrova, per la seva indiscutible labor de difusió de la literatura catalana a Rússia des de fa més de 40 anys. Avriva s'ha mostrat agraïda amb una iniciativa de l’Institut Ramon Llull que permet als traductors adaptar l’obra que ells vulguin, sense haver de passar els filtres de les editorials.

Finalment, Dominic Keown ha guanyat el XXXII Premi internacional Ramon Llull de catalanística i a la diversitat cultural, que té per objectiu valorar el conjunt de l’obra individual d’una persona de fora del domini lingüístic. Keowin ha apuntat que la seva intenció “era donar una visió global dels països catalans, per això em vaig interessar pel cine i la literatura catalana”.

tracking