La construcció nega falta d'interès en projectes publicoprivats
L’ACODA afirma que el resultat del concurs de la capital no ha de ser la norma
L’única experiència de la fórmula de cooperació publicoprivada per aixecar habitatge a preu assequible va resultar un fracàs i el promotor, el comú d’Andorra la Vella, ha acabat assumint en solitari i amb diners públics el projecte. Dilluns, a l’entrevista a Diari TV, la ministra d’Economia i Habitatge, Conxita Marsol –que va impulsar la iniciativa quan encara era cònsol– va manifestar que futurs projectes s’obriran a la concurrència estrangera donada la falta d’interès dels privats al país. Una falta d’interès que l’Associació de Contractistes d’Obra (ACODA) nega. “Nosaltres sempre hem apostat per aquesta fórmula”, va assegurar la gerent de l’entitat, Mònica Dalmau. La portaveu de la patronal de la construcció reivindica que el que ha succeït a Andorra la Vella “no ha de ser la norma” i que en aquest cas particular caldria valorar si és que el plec de bases tenia mancances “i no sortien els números”.
“Tenim els mateixos interessos en aquest sentit”, va assegurar Dalmau, insistint que “ens posem a disposició de col·laborar amb l’objectiu que els projectes tinguin la màxima concurrència i puguin executar-se”. La fórmula que l’administració que tingui a disposició terrenys els cedeixi perquè un privat aixequi l’edifici i assumeixi aquesta inversió és una bona alternativa perquè “dintre del pla financer i de l’estudi d’inversió el terreny té una repercussió important”, va insistir la portaveu dels constructors, alhora que lamentava que es plantegin concursos internacionals per dur-los a terme. El tarannà, va assegurar, és de màxima col·laboració i “sempre amb el Govern el nostre posicionament ha estat de diàleg”. Dalmau va insistir en una proposta que no acaba de materialitzar-se i que per al sector seria una fórmula que els ajudaria a cercar l’equilibri: una taula de planificació de la contractació pública a llarg termini. “Nosaltres estem per la concurrència i a disposició del Govern i els comuns. Si un concurs ha quedat desert mirem per què ha passat”, va emfatitzar la portaveu.
Abocadors
Una situació que segueix sense resoldre’s és la dels abocadors. “Vivim una situació excepcional de meteorologia i encara està obert l’abocador del Maià però estem igual amb aquest tema”, va indicar la gerent de l’ACODA. No hi ha alternatives per al dipòsit de terres encampadà i malgrat que “el problema no s’està evidenciant” es pot acabar produint, va puntualitzar, quan nevi i l’abocador deixi de ser operatiu. L’any passat el sector va denunciar que diferents obres d’excavació s’havien hagut d’aturar com a conseqüència de la falta d’opcions per deixar el material que s’extreu. Els comuns van advocar al seu dia per condicionar terrenys de dipòsit provisionals però no n’ha reeixit cap.
ALIENATS CONTRA LA PRECARIETAT LABORAL
Marsol també es va referir durant l’entrevista als abusos laborals que estan evidenciant treballadors desplaçats del Perú subcontractats per treballar a la construcció i que han comportat diferents sancions imposades pel seu ministeri. La ministra va advocar per prohibir que les empreses que vulneren els drets dels treballadors puguin seguir aportant mà d’obra. El sector apunta que “qui pot controlar això és l’administració” i que “compartim el mateix neguit i la voluntat d’evitar la precarietat a la feina”. Així que Mònica Dalmau va assegurar la predisposició de l’entitat a ajudar però va assegurar que no tenen cap més feedback de la problemàtica.