Projecte de pressupost del 2024

Andorra Telecom recaptarà 1,8 milions menys pel 'roaming'

El Govern ingressarà 7,6 milions d’euros més l’any que ve dels dividends de la companyia de telecomunicacions

L'estand d'Andorra Telecom a la darrera Fira d'Andorra la Vella.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La joia de la corona segueix sent una preuada font d’ingressos per al Govern, gràcies a la transferència de capital que es fa directament en concepte de dividends que per a l’any que ve se situaran, segons el projecte de pressupost de l’operadora, en 27,6 milions d’euros, que ajudaran a engreixar el concepte d’ingressos dels comptes de l’Estat. Representa un increment de 7,6 milions respecte a aquest exercici, que denota que Andorra Telecom segueix en la bona dinàmica dels beneficis, tot i el descens dels ingressos pel roaming, i malgrat que les expectatives de futur amb l’acord d’associació amb la Unió Europea transitaran, després d’un període d’adaptació, a un nou model en què el roamnig deixarà d’existir.

De moment els números són positius en global. La parapública encara l’any que ve amb unes bones previsions, que es tradueixen en uns ingressos corrents de 84 milions d’euros, quantitat que representa un increment de tres milions (3,7%) amb relació a aquest any. En canvi, el roaming experimenta un descens, ja que s’ingressarà un 1,8 milions menys (17,7 milions), que en percentatge suposa un -9,1%. Se segueix una dinàmica que va començar el 2016, tal com s’explica en la memòria del pressupost d’Andorra Telecom. Aquell any es va assolir un màxim històric amb quasi 50 milions d’euros. En realitat, l’operadora està treballant amb un horitzó a mitjà termini sense la partida d’itinerància, ja que l’acord amb Europa exigeix que aquest concepte desaparegui i només està en qüestió el termini que s’acordarà.

Una pèrdua que es compensarà gràcies a l’aportació del negoci domèstic, en què es preveu un augment d’1,17 milions (2%) i suposarà una facturació de 63 milions. Es tracta del 78% del negoci total de la companyia. Els actius financers suposen l’altra gran partida, que se situarà en 15 milions.

El pressupost s’eleva a 99 milions d’euros, una quantitat que implica un percentatge del 5,4%. Les despeses de funcionament es mengen 48 milions d’euros i la inversió, 23 milions. En aquest apartat s’inclou la transferència al Govern. Les inversions suposen una dotació de 23 milions, amb una proposta de projectes plurianuals de 13 milions addicionals. Les obres de l’edifici Node, la nova seu a l’avinguda Meritxell, s’iniciaran aviat i costaran 24,5 milions d’euros. Al pressupost s’explica que s’ha projectat per oferir, a les més de 100.000 persones que anualment s’hi desplacen, una atenció més personalitzada. La inflació suposarà un increment de costos de 4%, un impacte superior a les previsions d’aquest any. En canvi, el roaming out –dels clients fora del país– tindrà un increment destacat del 30% (533.000 d’euros).

Els ingressos financers corresponen a la liquidació dels rendiments de les inversions financeres amb una estimació de tres milions, superiors a les previsions per la millora del tipus d’interès.

Andorra Telecom recaptarà 1,8 milions menys pel 'roaming'

tracking