JUSTÍCIA

Corts jutja tres persones per un delicte de blanqueig de diners

Van obrir una desena de comptes bancaris al Principat entre els anys vuitanta i el 2005

La façana de l'edifici de la seu de la Justícia.Fernando Galindo

detail.info.publicated
Roger Saladrigues

Creat:

Actualitzat:

Un home i dues dones estan sent jutjats a la seu de la Justícia d’Andorra per un possible blanqueig de capitals. Els implicats, que van tenir relació sentimental en diferents èpoques, van obrir gairebé una desena de comptes bancaris al país, a més de retirar i ingressar grans quantitats de diners entre els anys vuitanta i el 2005 en els diversos comptes que tenien al Principat. El judici va començar ahir el matí amb les declaracions de tots els acusats i continuarà avui, que en principi ha de concloure.

L’home va ser un inversor i intermediari que va adquirir diferents immobles i propietats a diversos països. Va tenir negocis a Espanya, el seu país de naixement, però també en va fer a Veneçuela, el Perú, el sud d’Anglaterra, Rússia a principi dels noranta i també va comprar diferents pisos a Andorra. Segons va dir, va obrir comptes bancaris al Principat pels avantatges fiscals del moment, però sempre, tal com va declarar, va posar el seu nom en totes les operacions que va executar i mai va utilitzar un testaferro, ni va obrir comptes fantasma. Alguns d’aquests comptes també estaven a nom de les seves esposes, amb qui va mantenir una relació sentimental en diferents etapes, primer amb una, de nacionalitat espanyola, i després amb l’altra, de Rússia. Molts d’aquests comptes els obria perquè tenia negocis que s’efectuaven en diferents divises i també per guardar-hi els diners que adquiria dels lloguers dels immobles andorrans. L’acusat va viure durant uns anys a Rússia i va passar per una fase d’alcoholisme, tal com va declarar davant del fiscal. Va ser durant aquesta fase que va ser condemnat a presó per tràfic de drogues, ja que la policia el va enxampar transportant cocaïna l’any 2000. L’acusat va explicar en el procediment que no anava serè fruit de la seva addicció, que va cometre un error i que el van utilitzar. Va complir condemna a Espanya i mentre estava al centre penitenciari va posar en coneixement a les dues dones que tenia llogats pisos a Andorra i que gràcies a això podia mantenir les dues famílies. Mentre estava complint condemna, les dues dones van crear una societat empresarial per exportar materials de construcció i roba a Rússia, gràcies als contactes de la dona que provenia d’aquest país. Això ho van executar perquè la senyora russa va venir a viure a Espanya i no tenia feina. El compte bancari d’aquesta empresa també va ser registrat a Andorra. Mentre l’home estava a presó, les dues dones van obrir alguns nous comptes a Andorra.

Una de les dones va declarar que les obertures les van fer perquè els gestors dels bancs els van recomanar que ho fessin perquè a la banca li anava millor, també perquè en un moment determinat no van tenir bona sintonia amb el personal d’una de les companyies financeres i van decidir canviar. Tanmateix, es van gestionar moviments de capitals, però l’acusada va dir que els ingressos van ser per la venda d’alguns pisos o que retiraven els diners del banc per finançar el costs de la vida que seguien, com ara per mantenir la filla.

tracking