TACA A LA INSTITUCIÓ

Ensenyat veu “desprestigi” en la causa contra Casadevall


El síndic general ha advertit que “no és impossible” que la comissió de Justícia obri una investigació contra l’expresident del Consell Superior

Josep Maria Rossell amb Carles Ensenyat.CONSELL GENERAL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El síndic general, Carles Ensenyat, va parlar amb duresa de la investigació en curs a l’excap del Consell Superior de la Justícia (CSJ), Enric Casadevall, en el marc del nomenament dels nous membres de l’ens. Ensenyat va afirmar que “no és impossible que succeeixi” una investigació interna per part de la comissió de Justícia i que, en el cas que els delictes que s’imputen a Casadevall siguin considerats penals, pot “comportar un desprestigi a la institució”. També va afegir que és important que els membres del CSJ “no siguin les mateixes persones que estan sent investigades”. Per això, el jurament d’ahir dels nous membres “ha de servir per allunyar” el Consell d’aquestes acusacions i donar un aire “immaculat” a l’entitat, va afirmar.

Tanmateix, Ensenyat també va fer una distincióentre si finalment la causa contra Casadevall es resol com una falta administrativa o penal. En el cas de la primera, va remarcar, comportaria sancions administratives i no suposaria una gran deshonra per al Consell que va presidir Casadevall. Tanmateix, fonts jurídiques apunten que la justícia està tractant el cas com un delicte penal, ja que s’han obert diligències i Casadevall s’hauria negat a un judici ràpid. A més, fins dilluns l’antic president del CSJ era aforat i tenia oportunitat de ser jutjat pel Tribunal de Corts, però com que no va acceptar l’ordenança penal, Casadevall rebrà un tracte com qualsevol altre ciutadà i el seu cas es tramitarà a la Batllia, on seguirà tot el procés judicial, que pot fer que el procés s’allargui en el temps.

EL CSJ ES COMPROMET A AGILITZAR LA JUSTÍCIA

El Consell Superior de la Justícia (CSJ) ha passat a ser presidit des d’ahir per l’exministre de Justícia Josep Maria Rossell, a qui el síndic general, Carles Ensenyat, va definir com “un andorrà apassionat pel nostre país, amb una vocació inequívoca de servei públic i un dels homes més rectes que he conegut”. Rossell va jurar el càrrec ahir a Casa de la Vall, on també ho van fer Ramon Camp, Antoni Fiñana, Olivier Montel i Olga Abellach, que l’acompanyaran al capdavant del CSJ. En el seu discurs, l’exministre va advocar per una comunicació oberta entre tots els òrgans jurisdiccionals i va afirmar que “amb un diàleg sincer i lleial podrem aconseguir que la justícia avanci i millori en el seu funcionament”. En la mateixa línia, Rossell es va comprometre a crear una justícia “més ràpida, transparent i garantista”. Això, “és el que el ciutadà espera”, va apuntar el nou president del Consell Superior de la Justícia. El següent pas, va avançar Rossell, serà analitzar internament el CSJ per veure si cal algun reforç o algun canvi per millorar el seu funcionament, així com fomentar el diàleg entre les diferents institucions. Sobre el nomenament del nou CSJ, Ensenyat va dir que les persones escollides “són uns grans professionals en el món de la justícia”. El seu recorregut professional, tant públic com privat, va indicar el síndic, s’espera que tingui “un impacte positiu en les decisions que prendrà el CSJ a partir d’avui”. D’altra banda, Ensenyat va afirmar que la reforma de la justícia ha de ser implementada de manera “ràpida i immediata”. En línia amb el discurs del nou president de l’organisme, el síndic va apuntar que “portem sis Consells Superiors de la Justícia des de la Constitució i és veritat que s’han fet molts canvis, però sempre parlem de la manca d’agilitat i dels milers de casos que estan pendents de sentència, moltes vegades quan la justícia arriba tard deixa de ser justa”. Ensenyat també va afegir que, tot i que la justícia s’ha d’agilitzar, és important que es prengui el seu temps per aplicar tots els procediments de la manera correcta.

tracking