reportatge

El codi del bon governant

Els alts càrrecs no poden acceptar cap obsequi, oferta d’hospitalitat, invitació, favor o altres serveis que impliquin una despesa econòmica.

El Govern i alts càrrecs polítics.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els membres del Govern i alts càrrecs “no poden acceptar cap obsequi, oferta d’hospitalitat, invitació, favor o altres serveis que impliquin una despesa econòmica a càrrec de tercers, en benefici propi o del seu entorn familiar”. És el que dicta el Codi de conducta que ahir va aprovar el consell de ministres, i que intenta ser un manual de bones pràctiques per evitar conductes que atemptin contra el bé públic o puguin ser considerades delicte per aprofitament del càrrec.

El text recull com a norma l’abstenció d’adoptar mesures o decisions que comportin, en exclusiva, un avantatge personal o professional futur després del cessament del càrrec, i es prohibeix la contractació de familiars fins a segon grau de parentiu, llevat que el familiar esmentat es presenti en un procés selectiu respectant els principis de concurrència, publicitat i transparència.

S’estableix que els subjectes obligats han de vetllar per prevenir o suspendre qualsevol situació de conflicte d’interès. Quan se’n tingui constància o algun dubte han de posar-ho en coneixement del Govern. En el cas que els seus interessos personals directes o indirectes entrin en conflicte amb els assumptes sotmesos a deliberació i resolució en les reunions del Govern o d’altres òrgans col·legiats dels quals formin part, han de notificar abans d’intervenir o votar que es dona aquesta situació relacionada amb la qüestió que s’ha de tractar. En aquestes situacions, el càrrec afectat s’ha d’absentar de la reunió mentre es tracti la temàtica concreta.

Quant a la declaració del patrimoni, han de formular en el moment d’accedir al càrrec i en el moment de finalitzar-lo la declaració de patrimoni jurada relativa als béns i els drets propis dels quals són titulars. Cal recordar que aquesta informació no és pública.

CARTERA DIGITAL PER IDENTIFICAR EN LÍNIA LA CIUTADANIA

El Govern va adjudicar ahir l’elaboració de la cartera digital a l’empresa Awersome per un import de 136.069 euros amb l’objectiu de facilitar la identificació en línia de la ciutadania. La nova cartera digital permetrà a la població disposar d’una aplicació digital on podrà vincular la seva identitat digital, així com altres targetes oficials i de fidelització.La implantació de la identitat digital permetrà agilitar els tràmits burocràtics i reduir els temps d’espera, tant per a la ciutadania com per a l’administració pública. La nova eina augmentarà la seguretat i la privacitat en les transaccions en línia perquè proporcionarà mecanismes d’autenticació robusts que ajudaran a prevenir el frau i protegir la informació personal dels usuaris. La implementació de la cartera digital és un pas més respecte al certificat digital que hi ha actualment. La nova eina es concebrà tenint en compte que cal que sigui compatible amb altres sistemes d’identificació digital en l’àmbit internacional.

tracking