Energia

FEDA preveu una inversió de 12 milions el 2024 per a la construcció del parc eòlic del Maià

FEDA incrementa a 35 milions les inversions del 2024 i el gran gruix és per al projecte

Els molins s'instal·laran al pic del Maià.F. G.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Les línies estratègiques de Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA) amb relació a l’impuls de la transició energètica i la lluita contra el canvi climàtic passen per tres objectius: augmentar la producció elèctrica nacional, assegurar que almenys el 75% d’aquesta producció pròpia prové de fonts renovables i reduir les emissions anuals no absorbides de gasos d’efecte hivernacle. El parc eòlic del Maià té un pes considerable en l’assoliment d’aquestes fites i durant el 2024 s’hauria de donar ja l’impuls definitiu. FEDA ha previst al projecte de pressupost una dotació de 12 milions d’euros, la inversió més destacada de l’exercici.

En concret, la companyia elèctrica incrementa en 4,6 milions la partida d’inversions respecte d’allò que preveia a l’exercici 2023. Són 35 milions dels quals la part destinada a maquinària, instal·lacions i equipaments en representa 25,2. Al seu torn, 12,1 milions d’aquest capítol corresponen a iniciatives relacionades amb energies renovables. La previsió respecte a la infraestructura energètica del Maià és de 12 milions perquè, segons s’indica al projecte de pressupost, es vol que sigui l’exercici d’inici de la construcció i en el qual s’adquireixin els primers molins eòlics. Els 100.000 euros restants són per a plaques fotovoltaiques als edificis de la companyia. L’altra gran inversió de l’exercici són els 7,3 milions d’euros per a transformadors i equipaments elèctrics per a la primera fase de la construcció de la nova estació transformadora del riu Runer lligada a la nova línia d’alta tensió amb Espanya.

El pressupost de la companyia pública també inclou el pla d’inversions fins a l’horitzó 2028. El major esforç econòmic es preveu per al 2025, quan s’han previst 42 milions d’euros. La companyia apunta que tenint en compte la volatilitat dels mercats que repercuteix en el preu de compra de l’energia a l’exterior –fenomen que s’ha patit arran del conflicte a Ucraïna– créixer en producció nacional és la salvaguarda per minimitzar aquest risc. D’aquí que es prioritzin les inversions en infraestructures de generació sostenible i en la xarxa de transport que ha d’absorbir l’electricitat de les noves fonts de producció.

LES GRANS XIFRES

FEDA ha plantejat per al 2024 uns comptes de 129,6 milions d’euros d’ingressos i despeses. Després de les grans fluctuacions del mercat energètic, per al 2024 l’empresa elèctrica estima que la compra d’energia suposi 62,4 milions, que és un 7,2% inferior al que s’havia pressuposat per al 2023. S’ha tingut en compte un increment de la demanda elèctrica del 4,2% respecte a l’any en curs i que la que prové de la importació hagi de suposar el 81% de l’energia consumida. En la partida de compra, però, també s’inclou el que es paga pel gas natural liquat, que és de 2,7 milions i que es destina a les centrals de cogeneració.

PUJADA DE TARIFES DEL 4,2%

L’augment de tarifes ha de passar per l’aval del consell de ministres, però FEDA planteja un increment del 4,2% en el seu pressupost. Cal recordar que després de successives congelacions l’efecte de la crisi energètica en els comptes de la parapública va comportar un augment tarifari per minimitzar les pèrdues. La pujada prevista –que s’aplicaria al gener– s’alinea amb l’IPC sobre el qual s’han elaborat els pressupostos estatals, malgrat que a hores d’ara l’índex de preus està un xic per sobre.

tracking