EFECTES DE LA INFLACIÓ

Filigranes per mantenir els preus dels menús

De mitjana, els locals enquestats n’han apujat el preu 1,6 euros des de l’inici de la guerra

L'oferta del menú del dia d'un bar.A. RIPOLL

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El menú del dia ha estat sempre l’opció per excel·lència a l’hora d’anar a dinar a un restaurant. Un primer, un segon i unes postres a un preu assequible per a la majoria de les butxaques. No obstant això, arran de la guerra d’Ucraïna i la subseqüent inflació, els preus de les matèries primeres han suposat un augment molt gran del cost dels ingredients amb els quals els restaurants treballen, i han provocat que l’import dels menús diaris pugi.

Al país, tots els restaurants enquestats han hagut d’augmentar el preu dels seus menús per tal de fer front a la pujada de costos a què ens enfrontem. Per exemple, el restaurant Minim’s, d’Andorra la Vella, tenia el menú del dia a 12 euros quan van obrir; en canvi, actualment el tenen a 16. Això sí, des del 2020 només l’han apujat 1 euro. Pel que fa a la qualitat dels seus productes, l’augment del preu dels aliments no ha fet que el Minim’s redueixi la qualitat dels seus productes i continua comprant els mateixos aliments que ha comprat sempre. Tanmateix, la gerent assegura que “abans hi guanyàvem poc, ara no hi guanyem res”, però admet que si venguessin els seus productes a preu de cost, “la gent no vindria”. Gràcies a retallar els marges de beneficis, el restaurant ha aconseguit mantenir a la seva clientela habitual.

Un altre restaurant, Les Closes, també ha sigut víctima de la inflació en el preu dels ingredients. Ells afirmen que han hagut d’“apujar el preu diverses vegades des que va començar la guerra d’Ucraïna”. En total, han hagut d’augmentar 3 euros el menú diari. Bona part de la culpa, afirmen, la té el fet que “des de fa 2 anys hem tingut productes que han pujat de preu més d’un 100%”. Un exemple clar el posa el responsable del restaurant, “l’espatlla de xai ha passat de costar 9 o 10 euros el quilo, a costar més del doble”. Tanmateix, Les Closes tampoc ha renunciat a oferir la mateixa varietat de productes que oferia abans, però apunten que molts cops “han de fer malabars” per poder quadrar els números. Els habituals de l’establiment, però, han continuat venint al restaurant, tot i que amb menys freqüència, ja que ara molts clients “han passat de venir cada dia, a fer-ho 2 o 3 cops per setmana”. Això sí, per cada habitual que ja no passa per Les Closes, “ha vingut gent nova”, apunta el gerent.

A la Massana, la situació és molt similar. El restaurant Sentro 20 també s’ha vist obligat a apujar els preus en els últims anys. Ha passat de cobrar 11,50 euros pel menú del dia a 12,95. Aquest fet, un cop més, és degut a la decisió dels restaurants de no voler, tot i la tot i la pujada de la matèria primera, abaixar la qualitat del servei, ja que al Sentro 20 tampoc han deixat d’oferir la mateixa varietat de carta que tenien fa un parell d’anys. A més, asseguren que han mantingut els mateixos usuals de sempre, que es componen “sobretot de gent que treballa a les oficines pròximes a l’establiment”, fins i tot “hi ha taules que venen cada dia d’ençà que vam obrir”, afirma el responsable de l’establiment.

Un altre model per combatre la crisi l’han trobat al bar Els Manyos. Allí el menú del dia ha pujat dels 11 als 12 euros, però per mantenir a la clientela habitual, assegura la responsable de l’establiment, han “mantingut el mateix preu del menú del dia per al client habitual”.

També apunten que van provar d’apujar els preus per adaptar-se millor als costos dels productes, però quan ho van fer van veure com “els clients anaven al bar del costat”. Per evitar-ho, van idear aquesta mesura per fidelitzar als clients i mantenir aquells que venien a l’establiment des de feia més temps.

Tots els restaurants enquestats ofereixen un menú que consisteix en un primer a escollir, un segon, postres i beguda, que acostuma a ser aigua o vi. A més, alguns dels locals ofereixen la possibilitat de canviar les postres per un cafè.

tracking