TREBALL

Indemnitzat amb 14.000 euros un obrer peruà per abusos

La societat, que ara s’anomena CMC, pacta la compensació després de ser denunciada

Un obrer a dalt d'una teulada en construcció.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’empresa peruana Casyre, coneguda per ser sempre el centre de les crítiques per presumptes irregularitats laborals i alhora ser multada pel mateix motiu pel Govern, ha hagut de pagar 14.000 euros a un extreballador que va portar el seu cas a la Batllia. Finalment, no va ser necessari dictar sentència perquè l’empresa es va avenir a negociar i abonar la compensació econòmica, que el seu exempleat va acceptar, segons van explicar fonts properes a l’obrer, que fa uns mesos ha aconseguit una feina amb un contracte estable i un permís d’un any.

L’home, que va arribar a Andorra a principis d’any com a treballador desplaçat per sis mesos per incorporar-se a una obra, va ser el primer que es va negar a acatar algunes de les exigències de l’empresa, com haver d’abonar 900 euros en concepte d’allotjament i alimentació, una despesa que al contracte signat a Lima quedava clar que assumia l’empresa. Aquest desacatament li va comportar l’acomiadament, però, per sorpresa de Casyre, no va agafar el bitllet de tornada i va optar per quedar-se a Andorra per poder defensar els seus drets. En la demanda s’hi descrivien les penúries que va patir, sense feina ni allotjament ni recursos. Va rebre ajuda d’Afers Socials, que, segons les mateixes fonts, ara li reclama que retorni.

D’altra banda, Casyre ha canviat la raó social i s’ha dissolt. La seva nova denominació és CMC, que corresponen a les inicials del nom de l’administrador, que s’ha convertit en subgerent de la societat. La plantilla continua sent la mateixa i res ha canviat. El mateix alberg per dormir, les mateixes obres i les condicions econòmiques igual de precàries. No hi ha hagut explicacions a la plantilla d’aquesta modificació, excepte que es pugui tractar d’un intent per evitar possibles denúncies futures, o fins i tot esquivar les multes de l’administració. El cert és que Casyre, ara CMC, manté l’activitat a Andorra.

Si les condicions són dolentes, els contractes que se signen al Perú són encara més abusius. Es deixa clar que l’empleat pagarà 500 euros pel menjar i dormir de dilluns a dissabte –en cobrava 900 darrerament–, i el sou de la categoria més baixa se situa en mil euros, que es complementen amb les 40 hores extres mensuals. Aquests treballadors arriben a causa de la demanda de mà d’obra de les empreses andorranes, que no s’han pronunciat sobre la situació i el procediment.

tracking