OBSERVATORI DE LA INFÀNCIA

La taxa de natalitat es manté a la baixa

La població entre zero i disset anys cau un 7,1% en deu anys, la més baixa d’Europa

La sala d'una llar d'infants.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El recent estudi de l’Observatori de la Infància sobre les dades demogràfiques de les persones entre els zero i els disset anys del 2022 indica que la taxa de natalitat es va situar en un 6,2 per cada 1.000 habitants, una davallada d’una dècima per sota del 6,3 del 2021, mentre que l’índex de fecunditat es va situar en 0,94 fills per cada dona del país, tres dècimes menys del 0,97 de l’any anterior.

L’estadística, elaborada per Andorra Recerca + Innovació (AR+I), juntament amb Unicef, mostra que el ritme de naixements i de fecundacions està experimentant una davallada en els darrers anys. Concretament, el nombre de menors d’edat al Principat va ser de 12.566, un 7,1% menys respecte a fa deu anys, quan el total de l’any 2012 va ser de 13.520. La franja d’edat que va experimentar una major disminució són els menors entre els zero i els cinc anys, amb una mínima de 31,3% pels infants de tres anys i una màxima de 40,7% pels de zero anys, mentre que els grups que més creixen són els nens majors de 14 anys, amb una mínima de 4,6% pels adolescents de 15 i una màxima de 17,8% pels de 17 anys.

Aquesta evolució de la població entre els zero i els disset anys del 2022 va ser el registre més baix d’Europa. Va ser d’un 15,4%, una xifra molt inferior respecte al 15,8% de la població portuguesa, al 17,2% de l’espanyola, al 18,1% de la mitjana europea i al 21,3% de les dades de França.

L’investigador de l’AR+I, Joan R. Micó, va mostrar preocupació per la caiguda del ritme de naixements, i va atribuir a les dificultats econòmiques per fer front a les despeses domèstiques la principal raó per no tenir fills. Afecta, sobretot, les famílies amb dos o més fills i les monoparentals. Va dir que, tot i que la població ha crescut un 17% des del 2012, “hi ha cada vegada menys infants, i menys infants més petits”.

tracking