PROJECTE
Un protocol permetrà detectar els abusos sexuals a l'esport
L’executiu compta amb els experts de la Fundació Vicky Bernadet per elaborar el pla
El Govern i la Fundació Vicky Bernadet estan preparant un protocol per detectar abusos sexuals infantils en l’àmbit de l’esport. Així ho va explicar la psicòloga Pilar Polo, vinculada a aquesta entitat social amb seu a Barcelona. Fins ara no hi havia un conjunt d’actuacions en aquesta disciplina i per aquest motiu s’hi està treballant. La intenció és que estigui llest i es presenti a partir del 2024.
“Gairebé tots els infants d’Andorra han fet esport en algun moment de la seva vida”, va afirmar Polo, que es va desplaçar fins al Principat per impartir dos col·loquis sobre la prevenció d’abusos sexuals infantils amb motiu del Dia mundial de la infància, que es va commemorar ahir. Segons la psicòloga, el 20% de la població europea ha patit en algun moment de la seva infància abús sexual. Unes dades que són “extrapolables a Andorra”, tal com va matisar l’especialista quan se li va preguntar pel Coprincipat. De fet, la setmana passada l’Unicef va presentar un informe, amb dades del servei de policia, en què 15 persones entre els 0 i els 17 anys van patir algun delicte contra la llibertat sexual durant el 2022.
Per prevenir aquest tipus de delictes cal més formació, però també fa falta parlar-ne. “El problema que tenim és que de l’abús sexual no en parlem. Avui n’estem parlant perquè aquesta setmana coincideix que el dia 18 es va reivindicar l’abús sexual i avui és el dia dels drets dels infants, però n’hem de parlar sempre”, va assegurar Polo. Per a l’experta això és fonamental, ja que “si espero que un infant ho mostri amb signes no ho trobaré, però, en canvi, si li dones permís per parlar, parlarà. I en el moment que parli m’ho haig de creure i començar a actuar amb els protocols”, va detallar. Per això creu que conversar de sexualitat, d’afectivitat, del cos i de consentiment és imprescindible perquè no hi hagi casos. També ajuda la creació d’espais de confiança i tenint adults que escoltin. “No són grans programes, però sí que és molt difícil”, conclou la treballadora de la fundació. La catalana va impartir una primera conferència al matí davant de professionals del lleure, l’educació, la sanitat, la seguretat o l’esport, amb l’objectiu de formar-los sobre la prevenció i la intervenció. La xerrada va durar quatre hores, tot i que Polo va manifestar que és “poc temps”. A la tarda hi va haver una altra sessió més enfocada a l’entorn digital. Malgrat que bona part dels casos ocorren en l’àmbit familiar, també és habitual que es produeixin des de plataformes digitalitzades, tenint en compte que cada vegada més menors es creen perfils a xarxes socials. La finalitat de les dues xerrades era dotar de nocions el personal que treballa amb menors perquè es tracta d’un tema social que afecta i és de preocupació per a tothom, i perquè fa falta formació en tots els àmbits laborals des de la policia fins als mitjans de comunicació. Per això va asseverar que “necessitem adults preparats i formats per poder escoltar els infants que tenen ganes de parlar”, va relatar Polo.
XERRADES PER ALERTAR DELS XANTATGES I PRESSIONS A LES XARXES
L’Associació per la Defensa del Jovent en Risc d’Andorra (ADJRA) impartirà tot un conjunt de xerrades adreçades a tots els públics amb l’objectiu de conscienciar sobre els perills que comporten les xarxes socials i les pantalles. La primera sessió es farà a Encamp el 30 de novembre a dos quarts de set de la tarda amb una psicòloga especialitzada. Entre final d’aquest any i principi del vinent, l’ADJRA té la intenció de realitzar ponències a totes les parròquies. També n’hi haurà una al Pas de la casa. En un informe sobre l’impacte de les tecnologies en l’adolescència, el col·lectiu va comprovar que el 51% dels enquestats anònims havien enviat alguna vegada missatges de contingut eròtic. En el document també s’hi reflectia que a les xarxes socials es produeixen xantatges, hi ha pressions per enviar fotografies eròtiques o es comet assetjament. Per això, l’associació durà a terme aquestes conferències per alertar la població de tots aquests perills que els joves es poden trobar cada dia a les plataformes digitals. També posarà el crit al cel sobre com les pantalles afecten algunes de les capacitats humanes, com ara en la pèrdua de vista per llargues exposicions, els danys que comporta en la redacció escrita o els problemes de salut mental i les inseguretats que generen.