DEBAT D'HABITATGE

Xavier Espot lloa “el gest de valentia” de la CEA i insta els sindicats a cedir

En el 21è Fòrum de l’Empresa Familiar Andorrana, el cap de Govern demana al sindicat que faci un esforç per arribar a un acord amb l’augment de sous

Xavier Espot durant el fòrum de l'EFA.

Xavier Espot durant el fòrum de l'EFA.Fernando Galindo

detail.info.publicated
Roger Saladrigues

Creat:

Actualitzat:

Xavier Espot va reclamar a la Unió Sindical d’Andorra (USDA) que canviïn les condicions que plantegen en les negociacions sobre l’increment dels salaris que estan portant a terme amb la Confederació Empresarial Andorrana (CEA). En el discurs que va pronunciar a la 21a edició del Fòrum de l’Empresa Familiar Andorrana, que es va celebrar ahir a Soldeu, el cap de Govern va tancar l’esdeveniment adreçant-se als empresaris del país afirmant que la “CEA han fet un gest de valentia amb una proposta concreta i espero que els sindicats també ho facin així”. També va aprofitar per demanar als empresaris que col·laborin per trobar solucions davant el problema de l’habitatge.

Espotva manifestar que l’USDA hauria “d’evolucionar” i fer un esforç perquè les negociacions puguin arribar a bon port. Ho va argumentar assegurant que aquest any la CEA ha fet una proposta detallada sobre els “increments dels salaris que van del salari mínim al mitjà”, quan l’any passat només volien “incrementar el salari mínim”. En canvi, els sindicats “continuen negociant amb les mateixes condicions que l’any passat, demanant la tretzena paga”, va comentar. Per aquest motiu va acabar expressant que creu que “ha d’haver-hi una evolució per part dels sindicats”, ja que no vol que el Govern hagi d’intervenir en l’economia per decidir els salaris.

El màxim dirigent del país també va sol·licitar a l’empresariat la seva complicitat per resoldre el problema de l’habitatge amb inversions publicoprivades. “Em permeto demanar-vos major implicació”, va afirmar Espot. Tanmateix, va insistir que l’aportació privada ajudaria les empreses a trobar treballadors. “Cada dia més sectors es trobenamb dificultats per trobar personal perquè no troben un lloc per viure”, va afegir el cap de Govern, que més tard va voler tornar a deixar clar que es necessita la “implicació de tothom”.

La ministra d’Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, també va comparèixer a la jornada empresarial. Ho va fer al matí, just a l’inici del fòrum, on va afirmar que l’economia creix, però que cal anar amb compte per la problemàtica dels lloguers i dels salaris. En aquest sentit, va reclamar la importància d’inversions publicoprivades i la col·laboració de tots perquè es pugui millorar la situació de l’habitatge.

UN NOU FÒRUM DE L'EMPRESA FAMILIAR

Les inversions d’impacte van centrar el 21è Fòrum de l’Empresa Familiar Andorrana. Aquest concepte fa referència al fet que les empreses posin en marxa projectes que tinguin una repercussió social, mediambiental o cultural per tal de generar valor més enllà d’obtenir ingressos. Mitjançant diferents taules rodones i conferenciants, els empresaris assistents en van poder veure exemples, i els beneficis que pot comportar per una empresa apostar per iniciatives com aquesta.

L'EFA DEMANA QUE ES CONTROLI L'IPC PER SER COMPETITIUS

Daniel Armengol, president de l’Empresa Familiar Andorrana (EDA), entitat encarregada d’organitzar el fòrum econòmic, va formalitzar el tradicional discurs de la 21a edició del congrés empresarial, centrat en la competitivitat empresarial. El responsable es va dirigir als empresaris i al cap de Govern al·legant que en les futures polítiques s’hauria de protegir la competitivitat de les empreses del país perquè, si no és així, això pot afectar el benestar, perquè crearà desigualtats. També va instar que es controli l’IPC, ja que el d’Andorra està molt per sobre dels països veïns, i així no es podrà ser competitiu en els mercats. A més, es va posicionar sobre la creació d’una agència tributària única. Un fet del qual Espot va prendre nota i sobre el qual en el discurs de tancament va afirmar que està convençut que serà una realitat. Un altre aspecte que va comentar va ser la importància de recopilar dades, ja que són necessàries perquè ajudin a sectoritzar les decisions que es prenen en política. Finalment, va dir que “hem de ser capaços de convertir l’economia en una economia de propòsit”, en referència a les inversions d’impacte que va centrar el fòrum d’enguany i que han de servir per generar valor en àmbits socials, culturals i de sostenibilitat.

tracking