ENTRADA EN VIGOR DE LA LLEI DE TREBALLADORS PER COMPTE PROPI

Els nous autònoms poden pagar 125 euros de cotització un any

Tenen també dret a la quota de 125 euros els qui retornin d’una baixa llarga

La Seguretat Social ha difós les novetats de la Llei.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Llei de mesures per al treballador per compte propi va entrar en vigor el passat dia 15 ampliant els supòsits en què un autònom es pot acollir a la cotització mínima a la CASS que és equivalent al 25 per cent de la quota estàndar, que correspon al 22 per cent del salari mitjà vigent per a aquest 2023 (2.284,67 euros) i és, per tant, de 125,66 euros. S'hi poden acollir els nous atònoms durant els primers dotze mesos d'activitat (abans podien sol·licitar pagar el 50 per cent) però també aquells treballadors per compte propi que retornin a l'activitat després d'una baixa i també durant els dotze mesos següents a la reincorporació a la feina. En poden ser beneficiaris els autònoms deprés d'un atur de treball per maternitat, paternitat o el motivat per ser víctima de violència de gènere i els qui hagin estat de baixa per malaltia o accident laboral durant un any (si tenen més de 30 anys i menys de 50), durant sis mesos (si són majors de 50 o menors de 30) o durant tres mesos (si tenen alguna discapacitat).

No és l'única novetat quant a les cotitzacions perquè la nova llei també permet reduir-se a la meitat la quota de cotització per conciliar. El requisit en aquest cas és tenir a càrrec un menor de 12 anys o bé un familiar (fins a segon grau de consanguinitat) en situació de dependència o amb una discapacitat. Caldrà, però, haver contractat algú per suplir les hores no treballades i haver aportat a la CASS durant almenys 24 mesos com a assalariat o per compte propi. I la nova regulació reforça que la cotització a la Seguretat Social es dugui a terme en funció dels guanys per l'activitat laboral tenint en compte la renda neta de les seves activitats

econòmiques i no pas la xifra de negoci. Les quotes de cotització es mantenen en les sis opcions vigents i que van des del 25% al 137,5% de l'estàndar. Per allò que afecta a la Seguretat Social, els altres canvis suposen que un autònom ja té dret a cobertura si pateix un accident laboral en el recorregut entre la feina i el domicili (els anomenats in itinere) i a cobrar la pensió de jubilació anticipada mantenint l'activitat laboral si es contracta un treballador.

La regulació aprovada a les acaballes de l'anterior legislatura amb la voluntat d'afavorir “la protecció i el foment” d'un col·lectiu del teixit empresarial que està creixent de manera notable també suposa canvis en matèria de fiscalitat, per afavorir deduccions impositives. El que va acabar caient del text va ser la regulació del treballador per compte propi econòmicament dependent inicialment inclòs al projecte de llei impulsat per l'executiu pel risc que acabés convertint-se en un forat per permetre la figura dels falsos autònoms, que ha estat molt polèmica en països com Espanya per la precarització laboral que suposa. El text sí que encomana al Govern una anàlisi al tomb d'aquesta figura per tal d'escometre una regulació que en garanteixi la protecció jurídica.

PROP DE 9.000 AUTÒNOMS AL JUNY

La xifra de treballadors per compte propi fregava els 9.000 a data 30 de juny. En concret, eren 8.936 cotitzants, segons les dades publicades per la CASS i la gran majoria, 6.084, abonaven la quota estàndar, la del 100% i que correspon al 22% del salari mitjà i que per a aquest 2023 és de 502,63 euros. En segon lloc se situaven els que aportaven el 50% de la cotització estàndar i que eren 1.050. Cal recordar que fins a l'entrada en vigor de la normativa era aquesta a què es podien acollir els nous autònoms. Per sobre del 100% de cotització se situaven al voltant de 1.200 autònoms.

tracking