MAL US DE LA TECNOLOGIA
Alerta per l'increment de menors addictes a les pantalles
L’àrea de salut mental constata l’augment de menors atesos per aquest trastorn
L’àrea de salut mental de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell està experimentant un increment en els usuaris menors d’edat per addicció als mòbils, una problemàtica que afecta els infants a partir dels vuit anys i els adolescents. La coordinadora de l’àrea infantojuvenil, Maria Giró, va afirmar que el centre està fent front a un augment dels casos de trastorns provocats per l’abús de pantalles. Segons la doctora, es tracta d’una “realitat” que es detecta per forts canvis de comportament i també afecta l’estat d’ànim. Giró va alertar també que les addiccions s’amplifiquen segons l’edat en la qual es comencen a utilitzar aparells amb pantalla i, si no es tracten a temps, poden ser cròniques.
Aquesta problemàtica lliga amb la de les escoles, sobretot present entre els alumnes de segona ensenyança, que és el moment en el qual s’introdueixen les tauletes com a eina digital per a l’aprenentatge. Així ho va declarar el director d’Unicef, Albert Mora, i el cap de l’àrea de servei de salut mental de l’hospital, Carles Mur, després que l’estudi de l’Observatori de la infància indiqués que es va tractar durant el 2022 el doble de visites de menors entre els 11 i els 17 anys al SAAS, passant de les 2.688 el 2021 a les 4.030 consultes l’any passat.
Els professionals van incidir en el fet que els adolescents són el grup d’edat més vulnerable de patir algun trastorn mental provocat per l’abús de la tecnologia. Entre els més freqüents, destaquen els trastorns que afecten l’estat d’ànim, com l’angoixa, la depressió o l’estrès, els de comportament a causa del consum de substàncies tòxiques, els esquizotípics i delirants i d’altres com la hiperactivitat o l’angoixa.
El Sindicat de l’Ensenyament Públic (SEP) va mostrar la seva preocupació per l’increment de les addiccions als aparells mòbils i l’ús que se’n fa als centres escolars. La secretària d’organització, Carla Guinot, va manifestar que no veu clara una prohibició, però sí regular-ne i reduir-ne l’ús. Tot i això, va deixar clar que “hi ha una doble exposició de la tecnologia en els joves, a l’escola i a casa” i va afegir que “cal seguir formant la societat i les famílies per mitigar el problema”.
El Col·legi Oficial de Psicòlegs d’Andorra (COPSA) va alertar també del problema via X, on va afirmar que el mòbil “crea una addicció tan similar a la de les drogues” que ja se’n fa referència com a “l’heroïna del segle XXI””, i que “els dispositius afecten en el desenvolupament, l’estat d’ànim i la capacitat de relacionar-se”, va asseverar el col·legi de psicòlegs.