EL SAAS VOL POTENCIAR EL COMPTE PROPI PER ATREURE METGES
El sindicat sanitari critica el greuge de potenciar la medicina liberal
El col·lectiu reivindica millores globals per a tots els professionals i alerta de la competència que suposa ara Catalunya
Fa poc més d’una setmana la branca sanitària de l’USdA feia públics a les xarxes socials els resultats d’una enquesta de clima laboral que ha contestat un 28% de la plantilla –una mostra que consideren representativa– i que, entre d’altres, recull que aproximadament un 28% de professionals cerca una altra feina o bé a Andorra o bé fora del país i que un 40% no marxa perquè no té alternativa. L’objectiu del sindicat és recopilar les dades recollides i lliurar-les al ministeri i a la direcció de parapública perquè “valorin amb les seves eines quina lectura en fan”, indica el portaveu del col·lectiu, Jordi Samsó, però alerten del malestar que transcendeix i que va més enllà de les condicions econòmiques perquè també es qüestiona, per exemple, la “transparència” dels processos de selecció.
Des que van constituir-se, l’organització –majoritària al comitè d’empresa– alerta de la pèrdua d’atractiu de la plaça sanitària andorrana i ara s’hi afegeix que una de les competidores per captar personal –Catalunya– estrena un nou conveni col·lectiu que suposa augment de les remuneracions o del que es cobra per una guàrdia i que pot esdevenir una dificultat més per trobar treballadors. “Qualsevol mesura que sigui per captar professionals és bona”, apunta Samsó, però alerta dels greuges que pot comportar una de les iniciatives plantejades pel SAAS: fomentar la medicina liberal.
Samsó recorda que ara mateix l’accés a l’exercici liberal només el poden sol·licitar els metges andorrans o els forans amb almenys dos anys de residència. I que si es modifiquen les condicions per decret s’està creant un greuge comparatiu amb els facultatius que no hi han tingut accés. A més, recorda que hi ha altres professionals sanitaris que no tenen la possibilitat d’acollir-se a aquesta opció i que també està molt restringida quan es tracta dels facultatius d’urgències que únicament tenen la possibilitat d’establir-se per fer primària. El sindicat considera que hi ha el risc de crear metges de primera i de segona i que s’ha de tenir en compte la globalitat de treballadors perquè “si no milloren les condicions laborals i professionals al país en un període no gaire llarg pot haver-hi un problema”.
El sindicat ja va fer públic a través de les xarxes socials un recull comparatiu de les condicions laborals a Catalunya i a França per deixar paleses unes diferències que el comitè d’empresa del SAAS va traslladar a la direcció en una reunió a l’octubre. Ara la branca sanitària de l’USdA llença un altre missatge a través de les xarxes socials alertant que “aviat no trobarem qui ens curi” enllaçant la informació de les novetats del conveni col·lectiu de l’Institut català de la salut. Als metges se’ls garanteix un sou de 65.000 euros anuals des del moment que acaben el MIR, quan fins ara començaven cobrant uns 50.000 euros. Quant al personal d’infermeria, se’ls aplica un augment de sou d’aproximadament 1.700 euros anuals. El sou més baix d’un metge al SAAS és d’uns 3.000 euros però amb 13 pagues. A Catalunya en perceben 15.
DERIVACIÓ INVERSA A URGÈNCIES, UNA MESURA "INSUFICIENT"
Urgències va estrenar el passat 14 de novembre la derivació inversa, el sistema impulsat per tal de treure pacients de baixa complexitat del servei. Per les dades de què disposa el sindicat ara mateix la incidència és baixa, en el sentit que està traient pocs pacients del circuit. I consideren la mesura “insuficient”. El que reclamen és allò que el Col·legi de Metges rebutja: “Una xarxa d’urgències de primària”, en paraules de Samsó. Malgrat que el portaveu sindical admet les reticències basades que un nou recurs generaria més pacients simplement pel fet d’existir, defensa que la fórmula “adaptada al país” pot funcionar. L’altra millora imminent al servei és la separació dels equips de SUM i urgències hospitalàries. I malgrat que no es formalitzarà del tot fins al gener, quan s’han d’incorporar tots els reforços professionals, a partir d’avui ja es farà un primer testatge encara que sols durant el dia, de 8 del matí a 8 del vespre. Durant aquestes 12 hores qui faci urgències a l’hospital no es mourà de les instal·lacions. Amb l’arrencada de l’any la fórmula s’ha de fer extensiva a les 24 hores. Tots els canvis impulsats van adreçats a descongestionar el servei que precisament ara afronta el període més complicat amb l’arribada de la temporada d’hivern.