LA RUTA DEL CONTRABAN
La UE exigeix la traçabilitat al paquet de tabac d'Andorra
Els negociadors europeus recorden que aquest compromís està lligat a l’acord d’associació
Com una manera de coordinar esforços i implementar mesures similars entre almenys 40 països de tot el món, el Protocol internacional per a l’eliminació del comerç il·lícit de productes de tabac de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) es considera fonamental per a un món sense tabac i per erradicar el contraban de tabac que perjudica la recaptació d’impostos en aquells països amb els preus més elevats. Aquest aspecte, el de la traçabilitat, s’ha posat de nou sobre la taula en la negociació amb Brussel·les per a l’acord d’associació amb Andorra. En aquest cas, el Govern no podrà demanar suport de França perquè precisament aquest és un dels països més perjudicats pel contraban que els arriba des del Pas de la Casa i abandera la lluita contra aquesta pràctica, ja que té també un greu problema amb el tabac que entra des de Luxemburg.
El tema va ser abordat en la darrera reunió del pacte d’Estat. L’executiu va admetre que hi ha pressió des d’Europa i que encara no s’ha fet cap protocol per avançar en aquest àmbit. El ministre d’Afers Exteriors el 2017, Gilbert Saboya, va manifestar en aquell moment que Andorra compliria les directives de traçabilitat dels paquets de tabac abans de deu anys, en unes delcaracions relacionades amb la transitorietat sobre el tabac. El desembre del 2019 el Consell General va aprovar el Conveni marc de l’OMS per al control del tabac, que compromet el país a “eliminar totes les formes de comerç il·legal dels cigarrets i altres productes del tabac, en particular el contraban, la fabricació il·lícita i les falsificacions”. En aquest conveni, Andorra es va comprometre “a la instauració d’un règim pràctic que permeti el seguiment i la traçabilitat dels productes, a fi que el sistema de distribució sigui més segur i contribuir així a la investigació del comerç il·lícit”.
La fórmula consisteix en la introducció d’una etiqueta, com ja es fa en gairebé la totalitat dels països, que permet establir l’origen dels paquets i la ruta de venda posterior, fins i tot el fabricant. “Vam parlar d’un temps màxim per sota dels deu anys”, va reconèixer Saboya, que va admetre que Andorra acceleraria el tema de la traçabilitat.
La Unió Europea no vol retardar-ho més i demana a Andorra que el posi en marxa. Aquest tractat, que busca harmonitzar la lluita contra el contraban de cigarretes i altres productes del tabac, que representa el 10% del mercat mundial d’aquest sector, va ser aprovat el 2012 després de diversos anys de negociació.
De fet Andorra va fer com a concessió la traçabilitat del tabac a canvi de la transitòria per al sector, que Europa va acceptar que sigui de 30 anys. Per a Brussel·les la traçabilitat és prioritària. De fet, Andorra es va comprometre que es tirarà endavant a la primera fase de vigència de l’acord la introducció a cada paquet de cigarrets d’un codi de traçabilitat que permetrà que tinguin un número identificador únic amb informació del producte sobre l’origen i la ruta de venda, és a dir, des de la fabricació fins a l’arribada a la botiga. Fins aquí la teoria, perquè en la pràctica no s’ha avançat gens i poca cosa es pot presentar davant els negociadors europeus.
RADIOGRAFIA
1 Aprovació del conveni de l'OMS al Consell
El Consell General va aprovar el conveni de l’OMS que combat el tabac per temes de salut i el contraban a gran escala. Esta signat per més de 40 països.
2 Control de la cadena de seguiment
La columna vertebral del Protocol és el control de la cadena de subministrament. Per això s’exigeix que els països tinguin un règim de seguiment.
3 Un protocol que té l'aval de la Unió Europea
El Protocol per a l’eliminació del comerç il·lícit de productes de tabac del Conveni Marc de l’OMS va ser ratificat per la Unió Europea.
LA LLEI ENTRADA A L'ASSEMBLEA NACIONAL
Europa té dades sobre el consum intern de tabac i la quantitat que es fabrica, que és molt superior. Aquesta dada fa que Brussel·les sigui més contundent a l’hora d’exigir aquest sistema que permet arribar al punt de fabricació de qualsevol paquet de cigarrets. Dins d’aquest escenari s’ha d’afegir la proposició de llei a l’Assemblea Nacional, que té com a objectiu augmentar el control sobre la compra de tabac a Andorra per intentar frenar el contraban, també en base a l’acord de l’OMS.