SANITAT

L'ampliació de l'hospital costarà prop de 30 milions

La directora del SAAS afirma que la voluntat política és dur a terme l’obra abans que finalitzi la legislatura

Meritxell Cosan durant el programa 'Parlem-ne'.Fernando Galindo

Creat:

Actualitzat:

La directora general del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària, Meritxell Cosan, va explicar que la xifra per a l’ampliació de l’hospital que es faria en el terreny que s’havia de destinar a radioteràpia ascendeix a uns 30 milions, i que preveu únicament la construcció de l’edifici, mancant els equipaments. Cosan va especificar que encara s’està treballant en l’avantprojecte i que aquest pressupost s’havia calculat sobre la base del preu actual del metre quadrat. Per a la directora general, el que caldria ampliar seria l’hospital de dia, que passaria a la nova ubicació, l’àrea quirúrgica, “que comença a estar tensionada ja que s’han implementat noves cirurgies en els darrers cinc anys més complexes i que necessiten més hores de quiròfan”, radiologia, la zona d’hospitalització i el servei d’urgències, que també ha d’atendre els turistes. “Tenim una població flotant de vuit milions”, va afirmar Cosan, tot detallant que urgències s’ampliaria al nou edifici.

Cosan va fer aquestes declaracions durant l’entrevista concedida al programa Parlem-ne, de Diari TV, en què també va valorar el futur trasllat de salut mental a Escaldes. En aquest sentit, Cosan va subratllar la importància que ara es podrà preservar la intimitat dels pacients a l’hora que es podria separar l’espai infantojuvenil dels adults: “Són espais que necessiten dos equips, ja que el tipus de patologies són molt diferents.” La directora general també va mostrar certa preocupació perquè és una àrea on cada cop hi ha més pacients i augmenten les conductes addictives. “Potser degut a la covid, les xarxes socials o que vivim en una societat cada cop més tancada i individualitzada”, va dilucidar.

Respecte al centre socisanitari El Cedre, Cosan va confirmar que entrarien entre 13 i 19 persones noves el 2024 i que les dues plantes d’hospitalització i envelliment es compactarien en una (els ingressos curts tornarien a l’hospital) i es deslliuraria una planta, amb què guanyarien gairebé 20 llits, mentre que es manté l’àrea de psicogeriatria. A més, també s’alliberen els espais destinats a hospitalització de malalts de covid, no tan sols a El Cedre, sinó a l’hospital, on aquests espais es destinaran a diàlisi.

Cosan també va analitzar les dues mesures que s’han posat en marxa per donar més fluïdesa al servei d’urgències. D’una banda, la separació del SUM per treure els casos de més complexitat i, de l’altra, la derivació inversa, per treure precisament els de menys complexitat. D’aquest darrer, Cosan va remarcar que “calia donar-li un recorregut”, i va recordar que en el primer any d’implementació de les permanències mèdiques, el 58% dels pacients ho havia rebutjat, mentre que ara el circuit funcionava a la perfecció. “Els pacients no han de saber si estan patint res greu, per això fem un triatge i si és banal, es dona l’opció d’atenció en 48 hores. El pacient és qui decideix”, va afirmar Cosan.

Finalment, sobre la possibilitat de fer radioteràpia, Cosan va explicar que seria deficitari i, a més, suposaria una dificultat important trobar professionals perquè tractarien molt pocs casos l’any.

CONSULTA JURÍDICA PEL CONVENI DE TRANSPORT SANITARI

La directora general del SAAS, Meritxell Cosan, va explicar que avui s’entraria a Inspecció de Treball el conveni col·lectiu de transport sanitari. “Quan se signi es farà una consulta jurídica”, va explicar Cosan, ja que el conveni requereix una injecció econòmica: “I el plec de bases preveu el conveni, però no el cost directe.” En cas que l’administració no pogués dur a terme aquesta injecció, seria l’empresa qui l’hauria d’assumir, i si l’empresa es negués a fer-ho, segons Cosan, s’hauria de fer una nova licitació del transport.

EL SAAS DONARÀ MÉS CLAREDAT ALS PROCESSOS DE SELECCIÓ

La directora general del SAAS, Meritxell Cosan, va anunciar que un dels projectes que es volen impulsar és la definició i plasmació de cadascun dels llocs de treball, així com les competències pertinents a cadascun dels càrrecs que formen la institució. Entre d’altres, la idea és donar més claredat als processos de selecció, definint amb precisió com puntua cadascuna de les competències. “Els treballadors creien que els processos no estaven gaire clars, hi havia una mica d’indefinció”, va explicar. La tasca es durà a terme juntament amb el comitè d’empresa. Respecte a d’altres reivindicacions, com la petició de jornades més reduïdes de 30 a 35 hores per afavorir la conciliació, va dir que la principal dificultat és que es requeririen més professionals, justament en un moment en què és difícil cobrir les places necessàries, i va assenyalar àrees com oncologia i endocrinologia com algunes amb més necessitat de personal. Per Cosan, la manca de professionals no es deu a les condicions que ofereix el SAAS, sinó més aviat a “un efecte secundari de la situació social”, referint-se a l’habitatge i al cost de la vida. En aquest sentit, va manifestar que oferir la possibilitat d’establir-se per compte propi podria ser un factor atractiu per trobar professionals sanitaris, ja que un percentatge molt alt són dones que valoren el fet de poder conciliar feina i família; però que calia acabar de potenciar l’encaix amb el SAAS, ja que “actualment és molt ambigu i cal regularitzar mols aspectes”. Cosan va posar l’exemple que als que estan per compte propi no se’ls paguen les formacions.

tracking