Reacció al Consell d'Europa

Govern recalca que no hi ha persecució "política" de Mendoza

Guillem Casal destaca que la causa judicial és per les declaracions "falses, injurioses i difamatòries" envers els funcionaris que va fer

El ministre Guillem Casal en la roda de premsa d'aquesta tardaSFGA/JAViladot

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre Portaveu, Guillem Casal, ha remarcat que "el Govern no persegueix políticament a Vanessa Mendoza ni pels postulats que defensa ni per pertinença a una associació" i que el procediment judicial que hi ha contra ella està motivat per unes declaracions concretes que va fer al CEDAW de l'ONU que a criteri de l'executiu són "falses, injurioses i difamatòries" envers els funcionaris. Casal ha respost en la roda de premsa posterior al consell de ministres sobre la valoració de l'executiu a l'advertiment de la comissària de Drets Humans del Consell d'Europa reclamant que es garanteixi la llibertat d'expressió de la presidenta d'Stop Violències i un entorn perquè puguin treballar les defensores dels drets de les dones. I ha incidit que "el que ens sap greu és que es doni veu i crèdit a aquestes veus que volen desprestigiar el nostre país".

Casal ha recalcat que l'executiu no va denunciar Mendoza sinó que va posar en coneixement del ministeri fiscal les manifestacions que va fer el 23 d'octubre del 2019 i la fiscalia va decidir el processament que l'ha portat al judici de dilluns vinent. El ministre ha detallat les manifestacions per les quals hi ha un procediment judicial en marxa. I ha assenyalat que Vanessa Mendoza va dir sobre el que es fa a Andorra: "forçar les noies menors d'edat embarassades i sense recursos a tenir els seus fills i donar-los posteriorment en adopció; a portar a terme retirades massives de menors per motius econòmics; d'exercir violència estructural i de gènere implícita i explícita cap a les dones filles d'immigrants; o incapacitar legalment les dones que han avortat sota el pretext que són pobres fent-les viure en una constant esquizofrènia i un estat pervers i subtil devastador".

Guillem Casal ha ressaltat que el judici és per uns "fets objectius" i ha assegurat que el Govern "dins de l'esfera política i diplomàtica" farà trasllat d'aquesta reflexió per deixar clar que "no hi ha persecució d'aquesta persona o per la causa que pugui defensar i si s'ha de defensar el Govern ho farà". El ministre Portaveu ha explicat que el ministeri d'Afers Exteriors està en constant comunicació amb organismes internacionals i s'aprofiten els diferents fòrums per respondre si cal a la petició del Consell d'Europa. I ha afegit que desconeixia si aquest organisme s'ha adreçat a l'executiu per la causa de l'activista però que és possible que hi hagi alguna acció des del Govern per aquest motiu en el futur o que ja s'hagi fet.

tracking