TRES ANYS PER TENIR OFERTA ASSEQUIBLE

Marsol insta els propietaris a valorar el consens de la llei

La cambra avala per assentiment la llei que prorroga fins al 2027 els contractes de lloguer

La ministra d'Habitatge, Conxita Marsol, ahir.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El projecte de llei de mesures d’estímul i d’estabilitat del mercat d’arrendament d’habitatges va obtenir ahir l’aval unànime del Consell General, un front comú per abordar la principal preocupació de la ciutadania insòlit fins no fa pas tant. I aquest consens és el que va esgrimir la ministra d’Habitatge, Conxita Marsol, per demanar una “reflexió” a l’Associació de Propietaris de Béns Immobles (APBI), que vol dur el text als tribunals entenent que l’intervencionisme suposa una vulneració legal. En declaracions a la premsa, la ministra va afirmar que “és ben legítim” que el col·lectiu impulsi les accions que consideri, però que “a mi m’agradaria que ells també percebin aquest missatge d’unitat, que és el moment d’anar tots junts, que tots hem de fer un esforç. Sé que els propietaris fa temps que fan esforços, però les famílies també en fan, hem d’intentar trobar aquest equilibiri”. Sobre els dubtes legals, va indicar que “el gabinet jurídic la va revisar i no hi veiem cap problema”.

La llei garanteix tranquil·litat a les famílies i dona un termini que hauria de ser suficient per augmentar l’oferta de lloguer assequible, disposar de parc públic d’habitatge i estar en disposició, per tant, de liberalitzar el mercat el 2027, quan finalitzaran les pròrrogues dels contractes. Aquest seria a grans trets el missatge coincident dels grups parlamentaris. Marsol, a més, es van endur un bon grapat d’agraïments per la “cintura” i la capacitat negociadora per modificar de manera notable el projecte de llei que va entrar inicialment a tràmit parlamentari. La ministra va “agrair el suport però sobretot la disposició de millorar aquesta llei” a l’oposició.

El text que entrarà en vigor l’1 de gener suposa una pròrroga automàtica de tres anys i la limitació dels increments de preu per al 2024: no es poden apujar els arrendaments de més de 8 euros el metre quatrat; entre 7 i 8 euros, l’augment podrà ser de màxim el 4%; els situats entre 6 i 7, un 5%, i als de menys de 6 euros se’ls podrà aplicar l’IPC amb què es tanqui l’any més un 4% addicional. La llei també estableix que propietari i llogater puguin signar un nou contracte pactant un increment màxim del lloguer del 10%. A més, amplia la prohibició de l’atorgament de noves llicències d’habitatge d’ús turístic fins al setembre del 2025 i apuja a 50 euros per metre quadrat la taxa de pisos buits. Mesures per fer aflorar més immobles al lloguer residencial. A partir d’avui s’activa el número gratuït de telèfon 137 per resoldre dubtes sobre l’aplicació de la norma.

“Aquest projecte de llei ha de donar una resposta clara, entenedora i urgent a la ciutadania”, va manifestar el conseller no adscrit Víctor Pintos en la primera intervenció de l’oposició. “És una llei fonamental per donar tranquil·litat a una gran part del poble andorrà”, va continuar Carine Montaner, presidenta del grup d’Andorra Endavant. “És un avenç important en les polítiques insuficients d’habitatge del Govern els últims deu anys”, va celebrar la consellera socialdemòcrata Susanna Vela. El president del grup de Concòrdia, Cerni Escalé, va destacar “la posició decidida” de la majoria i el Govern per “dur a terme mesures com la d’avui malgrat tenir una base de votants de perfil més conservador”. Missatges globals de sintonia que el síndic també va celebrar en tancar la sessió. El treball conjunt continua, però. Marsol va anunciar als grups que els convocarà els propers dies per començar a treballar en les quinze propostes de resolució aprovades en el debat monogràfic d’habitatge que ja va marcar el camí del consens i entre les quals hi ha l’impuls al registre de la propietat o elaborar un índex dels preus del lloguer.

SALUT

També per assentiment es va aprovar la transferència al SAAS per tal que adquireixi un nou mamògraf i un nou TAC valorats en 450.000 i 900.000 euros, respectivament. Els nous aparells han de permetre diagnòstics més acurats i precoços, va defensar la ministra de Salut, Helena Mas.

LA NOVA LLEI

1 Pròrroga automàtica de tres anys

Tots els contractes venceran el 2027. Es podran negociar nous contractes, però el preu no es pot augmentar més del 10%.

2 Augment de preu limitat durant el 2024

Els lloguers de més de 8 euros queden congelats. Els de menys de 6 euros són els que es poden augmentar més enllà de l’IPC.

3 Taxa de pisos buits de 50 euros per metre

La taxa de pisos buits s’apuja a 50 euros el metre quadrat i s’amplia al 2025 la moratòria de llicències de pisos turístics.

INTERIOR REBUTJA EL RECORREGUT DE LA MANIFESTACIÓ DEL DIA 8

Els problemes circulatoris que pot provocar el recorregut inicialment plantejat pels organitzadors de la manifestació del dia 8 és l’argument que ha esgrimit Interior per no aprovar-lo i per proposar-ne d’alternatius que recorren l’eix comercial per no entorpir el trànsit. Una decisió que desaproven els promotors de la manifestació, que han organitzat una votació al grup de Telegram per demanar als participants l’opció que prefereixen. D’altra banda, es produeixen les primeres escletxes al moviment i ahir Bruno Lopes, un dels impulsors de la primera manifestació, va anunciar que malgrat donar-hi suport es desvincula de l’organització de la del dia 8.

tracking