AFERS INSTITUCIONALS

Despenalitzar l'avortament podria ser una realitat el 2025

El Govern treballa perquè el canvi legislatiu es faci efectiu durant aquesta legislatura

Ladislau Baró durant la compareixença.Fernando Galindo

detail.info.publicated
Roger Saladrigues

Creat:

Actualitzat:

El ministre d’Afers Institucionals, Educació i Universitats, Ladislau Baró, va anunciar que la despenalització voluntària de l’embaràs podria ser efectiva a mitjan 2025. Així ho va assegurar el membre de l’executiu durant la comissió legislativa de Justícia, Interior i Afers Institucionals, que es va celebrar ahir amb els grups parlamentaris. Tot i això, Baró va voler deixar molt clar que el full de ruta no està pautat i podria variar, ja que el camí a recórrer és “estret, no llarg, però el recorrerem a poc a poc”, va matisar Baró. El que sí que va deixar palès és que s’hauria de completar durant aquesta legislatura.

“La despenalització penal de la dona que decideix interrompre l’embaràs sembla que podria tenir cabuda”, va afirmar Baró, recordant una altra vegada que això “s’ha de fer a poc a poc i en aquesta legislatura”. Per poder-ho executar va esmentar que segurament caldria modificar el Codi Penal. Tot i aquest avenç per part de l’Església, el polític també va explicar que l’avortament al país encara no serà possible. “La pràctica de la interrupció de l’embaràs a Andorra té un escenari més complicat”, va declarar el polític. Per tant, les dones que vulguin interrompre l’embaràs ho podrien fer a l’estranger i no serien penades per fer-ho el 2025 si finalment es formalitzés la despenalització.

Des del dia abans de la festivitat de Meritxell, 8 de setembre, no s’ha produït cap altra reunió sobre aquesta temàtica entre el Govern i Pietro Parolin, secretari d’Estat de la Santa Seu, amb qui es van trobar per parlamentar sobre la matèria. Malgrat aquest fet, segons Baró, quan es van trobar en aquella data va veure que la postura del Principat i la Santa Seu “s’havia mogut una mica”, i que hi ha la voluntat “d’innovar l’ordenament penal”. Les reunions amb els dos coprínceps i la Santa Seu es podrien reprendre a principi del 2024, tal com va transmetre Baró davant els mitjans de comunicació.

D’altra banda, a la sessió es va informar que hi ha la voluntat de mantenir el Principat d’Andorra per part dels dos caps d’Estat.

Durant la compareixença el ministre va explicar als grups parlamentaris la necessitat de cooperar entre totes les administracions públiques per tal de tractar temes com, per exemple, l’ordenament del territori, el creixement urbanístic sostenible o la pressió sobre el territori. Es tractaria d’operar de forma més sistemàtica i trobar consensos entre el Govern, el Consell General i els comuns. Aquesta és una recomanació que ve des del Consell d’Europa i que ha de servir per trobar mecanismes per atendre les necessitats de les corporacions locals. Mitjançant els estudis de càrrega que va encomanar el Govern a les parròquies, la intenció seria traçar uns plans d’acció, una vegada l’executiu rebi aquests estudis, que “impliqui els comuns i el Govern a l’hora de trobar l’equilibri entre les necessitats de la població i el respecte de l’entorn”, va relatar Baró. Segons el ministre, aquests projectes serien beneficiosos “per als comuns perquè els seus requisits podrien ser atesos pel Govern i el Consell General”. Finalment, es va esmentar que el referèndum sobre l’acord d’associació serà vinculant.

tracking