GIR RADICAL EN LA NEGOCIACIÓ

La CEA s'obre a millorar els salaris i a la tretzena paga

La patronal fa una petita millora en els increments i es compromet a negociar l’opció de la tretzena paga

Representants de la CEA en acabar un Consell Econòmic i Social.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Patronal i sindicat es van tornar a reunir ahir per abordar la qüestió dels increments dels salaris i, aquest cop, van transmetre bones vibracions després de la trobada al matí. Tant l’USdA com la CEA van apuntar que s’ha avançat i que les posicions ja no estan tan lluny, i encara menys “als antípodes”, com s’hi havia referit Gabriel Ubach a l’inici de les converses.

Les dues parts es van mostrar satisfetes dels “avenços aconseguits”. Els empresaris es comprometen a estudiar amb calma i per sectors –amb la seva casuística– la possibilitat d’instaurar una tretzena paga –que no vol dir que ja estigui acceptada– i el sindicat cedirà en l’increment salarial dels sous més elevats. Tant Ubach com Gerard Cadena es van mostrar optimistes i van coincidir que probablement no serà necessària la intervenció del Govern en el Consell Econòmic i Social (CES), i que en la pròxima reunió, el 14 de desembre, molts aspectes podran quedar definits.

El to de les manifestacions ha variat respecte de fa un mes i es manté el convenciment de tancar un acord, ja que de moment encara s’està en una fase de negociació, “però pel bon camí”, van coincidir el líder sindical i el president dels empresaris.

L’USdA no renuncia a la tretzena paga generalitzada i la patronal no li ha tancat la porta. Cadena va precisar que s’ha demanat temps per contactar amb els diferents sectors i recollir les opinions per recollir si és factible i com es podria implementar. “És un tema que s’ha d’estudiar i treballar més a fons”, va afegir el representant dels empresaris.

PACTE

Però les dues parts immerses en les converses no estan als antípodes i es mostren convençudes que no serà necessària la intervenció de l’executiu perquè imposi les seves mesures. No ho volen, prefereixen un pacte de les dues parts amb interessos. De moment, la proposta de la CEA per a l’increment salarial ha millorat respecte a l’inici: el salari mínim es retocaria l’IPC més un 1,5%, el medià s’actualitzaria estrictament amb l’IPC, mentre que el salari mitjà s’apujaria un 1,5% per sota de l’IPC. Cadena va admetre que hi ha una millora i que s’ha tingut en compte que al començament es preveia un IPC entre el 6% i el 6,5%, i que actualment els càlculs el fixen entre un 4,9% i un 5%, fet que dona més marge a les empreses d’incrementar els sous.

A partir dels sous de 2.400 euros es deixa la negociació entre l’empleat i l’empresa. “El mercat laboral està tensionat i aquest perfil té més capacitat de negociació”, va indicar Cadena.

Ubach, per la seva banda, va preferir no revelar gaires aspectes d’una negociació “que està oberta”. Sí que es va mostrar satisfet i va admetre que “s’ha avançat molt”, especialment amb referència a l’IPC, tot i recordar que “tot va lligat a la tretzena paga, per la qual seguim insistint”.

El líder sindical no va dubtar a assenyalar que confia que el dia 14 “sigui la darrera reunió i un bon final de la negociació”. Ni patronal ni sindicat volen que Govern intercedeixi i hagi d’intervenir com l’any passat.

Cadena va justificar que el més important és l’increment dels salaris més baixos i també que l’actualització de les nòmines no repercuteixi negativament en una inflació que afecta tots els ciutadans.

SISTEMA PER VALORAR EL PODER ADQUISITIU

Cadena va indicar que també es va parlar de treballar en un mètode que sigui acceptat per empresaris i treballadors que serveixi per conèixer amb major exactitud la pèrdua de poder adquisitiu de les persones. El representant dels empresaris es va referir a la necessitat de “consensuar un mètode de treball conjunt”. Des de la CEA es considera que l’IPC necessita d’altres paràmetres que ajudin a fer un càlcul més exacte i que faciliti les negociacions. Va ser un tema tractat ahir.

tracking