EL TEXT CONTRA ANDORRA PER L'AVORTAMENT

L''afer Mendoza' dinamita el grup parlamentari de Junts

Aurora Madaula denuncia haver patit violència institucional i masclista al si de la seva formació dels companys

Mendoza amb diputades del Parlament català.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Junts està vivint moments convulsos a causa d’una moció de suport que havia de ser aprovada en suport de Vanessa Mendoza, presidenta de Stop Violències. Els grups del Parlament català –excepte el Partit Popular i Vox– havien pactat el suport a favor de l’avortament a Andorra, tenint en compte que dilluns Mendoza serà jutjada per unes desafortunades manifestacions. A Barcelona, l’activista va mantenir que la vista del seu cas és “un judici contra les dones, contra el feminisme i contra la llibertat d’expressió”, va assegurar que Andorra “està a favor de la violació” i va fer una crida al boicot de les Perfumeries Júlia per la seva relació amb Xavier Espot.

El conflicte, que ha traspassat fronteres en convertir-se en un debat sobre l’avortament i pels suports que ha recollit Mendoza d’organismes internacionals, es troba ara enquistat a Catalunya. La polèmica va esclatar divendres de la setmana passada, al Parlament de les Dones celebrat a la cambra catalana. Durant la seva intervenció, Aurora Madaula va emocionar-se quan va explicar sense donar detalls una situació de “violència silenciosa” per part de companys i companyes. Va denunciar com a violència el fet que “et modifiquin una proposta sense la teva opinió”.

Segons fonts parlamentàries, Madaula feia referència al suport que ella va donar a una declaració de suport de Mendoza, a qui va definir com a activista andorrana que s’enfronta a un judici per defensar el dret a l’avortament al Principat.

La presidenta del Parlament, Anna Erra, ha instat Madaula, secretària segona de la mesa, a “reflexionar” sobre la seva continuïtat a la mesa. Totes dues dirigents van mantenir una reunió dijous passat. Segons fonts de Presidència, Erra ha constatat la “manca de confiança” per totes parts. La presidenta de la cambra no ha fixat cap termini per a aquest període de “reflexió” i no ha qüestionat la seva continuïtat com a diputada. En aquests moments, el comitè del partit té tres denúncies damunt la taula: la de Madaula, per una banda, i la de 20 dels 31 diputats i de la sectorial de feminisme, per l’altra. La reunió va servir per fer un “intercanvi d’opinions”, segons expliquen fonts de Presidència, que assenyalen que Erra ha constatat “la manca de confiança generalitzada” per totes bandes, especialment entre Madaula i el grup parlamentari. La majoria de diputats –22 de 31– van donar suport a un escrit de queixa contra la secretària segona per les seves acusacions.

DIVISIÓ

Madaula va fer la denúncia pública d’haver patit violència institucional i masclista al si de la seva formació al Parlament. Hi ha diputats que no han volgut entrar en la disputa amb qui és una de les persones de confiança de la presidenta de Junts, Laura Borràs. Però n’hi ha d’altres que no estan dubtant a posicionar-s’hi en contra a les xarxes. La diputada Irene Negre, per exemple, va piular de forma contundent contradient els arguments de la denúncia de la seva companya de partit. “La discrepància política mai pot ser considerada violència institucional. La discrepància política mai pot ser considerada violència masclista. La discrepància política genera debat i consensos, no violències”, va escriure, i va afegir una imatge amb la frase: “Si alguna cosa s’aprèn a la vida és que la mentida sempre es posa en contra de qui la inventa.” Aquest missatge, a més, ha estat repiulat per diversos membres del grup parlamentari de Junts.

La també diputada Anna Feliu ha volgut posicionar-se publicant que “en política, discrepar és el que en la majoria de casos et permet arribar a consensos o a decidir un posicionament a favor o en contra; discrepar no és en cap cas un atac, ni un acte de violència cap a ningú i cal dir-ho sense complexos: se’n diu democràcia!”. Maite Selva, una altra diputada de Junts, també s’expressa en el mateix sentit. “La diversitat d’opinions enriqueix un projecte polític. Les majories, compartides o no, sempre s’han de respectar. La discrepància política no es pot considerar mai violència institucional i/o masclista”, ha piulat. La mateixa membre de Junts repiula altres companys com, per exemple, el dirigent i diputat David Saldoni, que manifesta que “la visió de moltes diputades i diputats no és menyspreable en la interpretació dels fets”. “Més enllà de les sensacions personals que requereixen i tenen tot el suport, la veritat és que la discrepància política, per molt reiterada i manifesta que sigui, no és violència, és democràcia”, afegeix Saldoni sense esmentar en cap cas Madaula.

DISCREPAR

Un altre dels diputats més repiulats és Francesc Ten, que comparteix una notícia on es llegeix que Erra perd la confiança en Madaula i li demana que es pensi si ha de continuar a la mesa, i explica la seva versió sobre els fets que desencadenen la denúncia de Madaula amb la declaració sobre l’avortament. “La proposta que se’ns va fer arribar de declaració institucional en defensa del dret a l’avortament a Andorra era molt millorable, tant pel to com per la forma, així ho vaig expressar. Tot el que ha vingut després està clar que és una altra cosa. S’ha de poder debatre i discrepar”, afirma. Altres diputades, com Glòria Freixa, Jannine Abella o Judith Toronjo, prefereixen no piular al respecte, però sí que republiquen els missatges dels seus companys de Junts.

Altres diputades, sense pronunciar-se explícitament en favor de Madaula, han publicat textos de suport. El PSC i Junts va frenar la declaració a la junta de portaveus del Parlament de Catalunya en suport a l’activista i presidenta de Stop Violències.

DILLUNS VINENT COMENÇA EL JUDICI

El Govern manté que no persegueix políticament Mendoza ni pels postulats que defensa ni per pertinença a una associació i que el procediment judicial que hi ha contra ella està motivat per unes declaracions concretes que va fer al Cedaw de l’ONU, que a criteri de l’executiu són “falses, injurioses i difamatòries” envers els funcionaris.

Dilluns comença la vista. L’executiu va posar en coneixement de la Fiscalia les manifestacions de l’octubre del 2019 i aquesta va decidir processar-la.

tracking