REUNIÓ AMB L'ASSOCIACIÓ D'ARGENTINS

Interior es compromet a perseguir l'assetjament a les temporeres

Argentinos en Andorra es reuneix amb la ministra d’Interior per exposar-li una problemàtica cada cop més freqüent

Treballadors fent cua al servei d'Immigració.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministeri d’Interior està informat i té proves de l’assetjament que pateixen algunes temporeres –majoritàriament joves argentines– per part de companys de pis i en alguns casos també dels propietaris, que els fan insinuacions de tipus sexual.

Aquest va ser un dels temes principals que va abordar el president d’Argentinos en Andorra amb la ministra Ester Molné, en què també es va tractar l’èxit de la campanya que s’ha dut a terme per evitar que es repeteixi la situació caòtica de l’hivern passat amb l’arribada massiva de temporers sense feina ni allotjament.

Marcelo Ponce, president de l’associació, va explicar les terribles experiències que pateixen algunes noies del seu país que es veuen assetjades sexualment, bàsicament per companys. Ponce va elogiar la comprensió de la ministra i va precisar que està al corrent de la problemàtica i que s’estan preparant mecanismes que serveixen de suport quan passen aquests casos.

Ponce va insistir que és necessari que les treballadores no sentin inquietud i puguin viure sense cap ensurt als pisos compartits. “És una problemàtica real difícil de controlar, molt sensible, en què han d’intervenir diferents professionals. El portaveu de l’associació va comentar que la ministra està al cas i “té coneixement d’aquesta realitat per la cultura masclista que encara domina una part de la població masculina, i que s’ha de combatre”.

L’associació es troba impotent per evitar aquest conflicte. Per començar, dins de l’entitat es posarà en marxa una mena d’assistència o guia per ajudar les víctimes, una eina que encara no està operativa. Tot serà canalitzat cap al ministeri, a qui correspon fer aplicar la legislació, i el qual ha comentat a l’associació el procediment a seguir quan es detectin aquests casos.

Ponce va indicar que l’objectiu compartit és donar suport a les persones que són víctimes d’aquestes situacions i va reconèixer que hi ha “una dificultat administrativa per fer les denúncies”. Segons el portaveu dels argentins, sovint els responsables no tenen clar com procedir i les dones individualment a vegades no tornen i ho deixen estar, fet que no s’ha de permetre.

Segons Ponce, Interior es va comprometre a capacitar específicament alguns agents i destinar persones que s’involucrin en aquests tipus de delictes. A més d’Interior, l’associació ha contactat amb l’Institut de la Dona, amb el servei d’Afers Socials “i ens hem posat a la seva disposició com a voluntaris, ja que tenim més contacte directe amb aquestes treballadores”.

El fenomen no és una excepció, encara que no constin denúncies per part de les afectades, bàsicament per les seves circumstàncies puntuals i perquè prefereixen suportar aquestes actituds delictives abans que afrontar els problemes que els comportaria treure a la llum el comportament d’aquestes persones. N’hi ha de dos tipus. Propietaris que lloguen una habitació amb la intenció d’entaular-hi un vincle sexual aprofitant la convivència. El segon, més freqüent, és assetjament dels mateixos companys.

LA FEINA PER EVITAR QUE ES REPETEIXI UNA ARRIBADA MASSIVA

La trobada tambéva servir per repassar el resultat de la campanya que s’ha dut a terme abans de l’hivern per evitar la situació que es va patir fa un any amb l’allau de temporers sense feina i sense un sostre on dormir, que va provocar ofertes insòlites com ara lloguers de butaques per dormir, mig sofà llit i, sobretot, una escena denigrant per a persones que s’han deixat els estalvis per arribar a Andorra a treballar i guanyar diners. Ponce es va mostrar satisfet: “Avui podem dir que la realitat actual no té res a veure amb la de fa un any, no s’ha produït una arribada massiva.” Ponce va dir que se sentia “molt orgullós perquè ha estat una feina molt gran i molt dura”. Va voler destacar que s’hi ha involucrat el consolat argentí a Espanya, la policia i Immigració, “entre tots s’ha fet pinya”. Des de l’associació es va insistir a Molné de treballar per aconseguir la digitalització dels currículums. La ministra, segons Ponce, va precisar que s’hi està treballant, però que és una feina “que portarà tremps i que té un cost important”. El president de l’associació va remarcar que el seu paper “és només de col·laborar”.

tracking