CONSELL GENERAL

Els locals estaran exempts de la taxa d'inversió estrangera

Concòrdia proposa que s’apliqui als residents passius per frenar l’especulació

El president del grup de demòcrates, Jordi Jordana.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El grup parlamentari demòcrata va entrar ahir a Sindicatura set esmenes al projecte de llei de l’impost sobre la inversió estrangera immobiliària, de les quals destaca la que deixa exemptes de la taxa les adquisicions per desenvolupar-hi una activitat mercantil, comercial o industrial per part de la persona física o jurídica adquirent. El projecte de llei inicial del Govern preveia un gravamen del 3% per a la primera inversió, sigui per a una parcel·la, pis o local comercial de fins a 250 metres quadrats, fins a un màxim del 10% en funció del nombre i tipologia de les propietats, sobre el valor real de la inversió que es formalitza, i afecta estrangers o persones amb menys de tres anys de residència.

Les exempcions només són possibles si l’activitat és distinta de la promoció immobiliària o la compravenda de béns immobles; que la propietat dels immobles o la titularitat dels drets reals o la participació en societats o altres persones jurídiques es mantingui durant un termini mínim de deu anys, i que no es tracti d’immobles inicialment destinats a ús residencial o d’habitatge segons l’autorització de la llicència de construcció del comú, i en aquest cas queden subjectes a l’impost. Per tant, aquelles persones que ubiquin un negoci en un apartament residencial –tipus consulta mèdica– hauran d’abonar l’impost.

Demòcrates entén que no es poden considerar inversions estrangeres les realitzades per persones físiques de nacionalitat andorrana no residents a Andorra.

El grup de Concòrdia proposa que s’apliqui l’impost sobre la inversió estrangera als residents passius amb l’objectiu de frenar la “tensió” especulativa sobre l’habitatge i ampliar les tipologies de residència que estarien sotmeses a l’impost. Aquesta ampliació inclou persones residents amb una activitat econòmica principal fora del país, les que tenen la residència sense treball i les persones amb residència per a nòmada digital. També vol establir un tram impositiu únic i equivalent al 10% sobre el valor real de la inversió estrangera i posar límits màxims a les inversions a un únic habitatge per persona estrangera no resident. També recorda la proposta de mantenir vigent la suspensió transitòria de la inversió estrangera.

El grup parlamentari socialdemòcrata proposa augmentar l’impost sobre la inversió estrangera als estrangers que vulguin comprar o construir habitatges al Principat, segons ha informat en un comunicat. El gravamen seria del 5% en el cas d’un únic immoble, i no del 3% com fixa el Govern, i s’apujaria fins a un màxim del 12%, i no del 10% de l’executiu. En aquest sentit, el PS proposa rebaixar la bonificació del 90% al 60% i aplicar-la en cas que la inversió sigui per als pisos que entrin al mercat de lloguer, únicament, a preu assequible. Andorra Endavant, per la seva banda, no hi ha fet esmenes perquè s’alinea amb la proposta de l’executiu.

tracking