Afers Exteriors

Espot anuncia el final de la negociació de l'acord amb la UE

El cap de Govern ha explicat que la signatura es farà en uns mesos

Xavier Espot ha fet l'anunci aquesta tarda en declaracions a la premsaSFGA/CEsteve

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Xavier Espot ha anunciat aquesta tarda el final de les negociacions per a l'acord d'associació amb la Unió Europea. El cap de Govern ha assenyalat que dimarts es farà un acte formal a Brussel·les amb San Marino per oficialitzar aquesta fi de les converses i ha assegurat que l'entesa respecta les línies vermelles marcades per Andorra.

La previsió és que la signatura de l'acord es faci en uns mesos, abans de la finalització del mandat de la Comissió Europea. Espot ha indicat que la idea és que el referèdum es prepari en 6 mesos i que es pugui celebrar a finals del 2024.

Espot ha indicat que ara s'enceta "un treball més fi de redacció de l'acord" per plasmar el fruit de les negociacions i que obeeixi al que les parts pretenen. Per tant, "Andorra no signa de moment res". Els termini és que aquesta rúbrica es pugui fer a la primavera del 2024, abans que no s'acabi el mandat de la comissió i a partir d'aquell moment "hem dit que com a mínim ens hem de donar un període de sis mesos per preparar el referèndum, sis mesos durant els quals tinc la ferma intenció d'obrir un gran debat nacional" amb la voluntat, ha assegurat, d'arribar no només als votants si no a tota la població. "El que s'ha assolit després de gairebé nou anys de negociació és una fita positiva, la clau de volta del procés de diversificació i apuntala la prosperitat econòmica i social del nostre país en els propers decennis", ha defensat el cap de l'executiu.

Reunió a Brussel·les

La delegació negociadora, encapçalada pel secretari d'Estat per a les Relacions amb la UE, Landry Riba, ha mantingut ahir i avui a Brussel·les la reunió de tancament de les negociacions. El Govern destaca que les converses sobre telecomunicacions s'han acabat amb l'admissió per part de la Comissió de la petició d'Andorra de fixar set anys de període transitori, i sobre el dret d'establiment com ja s'havia anunciat es fixa "una solució específica per Andorra amb el manteniment del sistema de quotes i de verificació d'antecedents penals".

En la sessió de dimarts es van tractar la desena d'annexos pendents, entre els quals hi havia els de medi ambient, energia, telecomunicacions, seguretat social i contractació pública i transports, i s'ha tancat el protocol bilateral amb Andorra, detalla l'executiu. La trobada celebrada avui ha estat conjunta amb San Marino i ha servit per arribar a "un consens respecte el protocol sobre els serveis financers i la resta de protocols horitzontals oberts i s'han clausurat els articles pendents del text de l'Acord marc", recull un comunicat.

L'acord assolit serà presentat la setmana vinent als 27 Estats membres de la UE en la darrera sessió del Consell d'Afers Generals sota la presidència espanyola. El vicepresident executiu de la Comissió Europea, Marcos Sefcovic, exposarà del final de la negociació "havent complert amb el mandat del Consell i respectant el calendari, les especificitats d'Andorra i la homogeneïtat del mercat interior", informa el Govern.

tracking