ASSOCIACIÓ AMB LA UNIÓ EUROPEA

Acord tancat

Les dues parts tanquen l’acord polític i ara s’enceta un procés de redacció del text que ha de culminar amb la firma a la primavera

Landry Riba en la última sessió de negociacions.EFE / PABLO GARRIGÓS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La negociació de “les grans línies polítiques” de l’acord d’associació es va tancar ahir al matí a Brussel·les i dimarts vinent Xavier Espot viatja a la ciutat seu de les institucions europees, per formalitzar la fi de les converses en un acte compartit amb el primer ministre de San Marino i qui ha pilotat l’intercanvi amb els petits estats per part de la UE, el vicepresident de la Comissió, Maros Sefcovic. No és pas el final perquè ara s’enceta el que el cap de Govern va qualificar de “treball més fi de redacció de l’acord, d’aclariment d’aspectes que puguin ser dubtosos”, que ha de culminar en una rúbrica que s’espera pels volts de la primavera. En cap cas, no s’ha de qüestionar el moll de l’os del contingut d’allò pactat, que per al cap de l’executiu “respecta totes i cadascuna de les línies vermelles que ens havíem imposat a l’inici de la negociació”. Després de la firma, la decisió final la tindran els electors en un referèndum que es projecta cap a final del 2024.

“La negociació política la podem donar per conclosa a satisfacció de la Comissió Europea i conclosa sobretot a satisfacció d’Andorra”, va indicar Espot en una breu compareixença davant els mitjans de comunicació. Dimarts Espot es desplaça a Brussel·les coincidint amb la celebració del Consell d’Afers Generals –el darrer sota la presidència espanyola de la UE–, en què Sefcovic exposarà als 27 la culminació de les negociacions amb Andorra i San Marino i, segons allò recollit en el comunicat, “havent complert amb el mandat del Consell i respectant el calendari, les especificitats d’Andorra i l’homogeneïtat del mercat interior”. Serà llavors quan es donaran els detalls de l’acord, tot i que el cap de l’executiu va avançar que s’han consolidat els darrers serrells dels grans temes sobre la taula. En matèria de telecomunicacions s’ha acceptat el període transitori de set anys i que es pacti més endavant un càlcul amb relació al roaming “d’acord amb unes premisses favorables” per a Andorra. Sobre el protocol de serveis financers –compartit amb San Marino–, va indicar que un cop s’ha eliminat l’absència de reciprocitat, s’ha assolit més participació dels òrgans de supervisió nacional en la vigilància del sistema financer, un període transitori de 15 anys i “el compromís ferm del Copríncep francès de poder negociar amb el Banc de França l’accés de mecanismes de liquiditat, nosaltres creiem que globalment en resurt un protocol de serveis financers adequat”.

“El que s’ha assolit després de gairebé nou anys de negociació és una fita positiva, la clau de volta del procés de diversificació, i apuntala la prosperitat econòmica i social del nostre país en els propers decennis”, va defensar Espot. S’enceta, però, una feina àrdua per convèncer la majoria de les bondats del pacte. D’entrada, va insistir que “Andorra no signa res de moment” i que el redactat també serà objecte d’intercanvis i negociacions perquè sigui un fidel reflex del que s’ha acordat. La rúbrica hauria d’arribar abans de l’abril, que és quan es renova la Comissió, per tal de poder-la formalitzar amb qui s’ha negociat i a posteriori “nosaltres hem dit que ens hem de donar un període mínim de sis mesos per preparar el referèndum, sis mesos durant els quals tinc la ferma intenció d’obrir un gran debat en tots els àmbits” per tal d’arribar a tots els ciutadans –no només els electors– “que quedaran afectats més positivament que negativament a criteri del Govern pel resultat d’aquest acord d’associació”. Perquè, va insistir, “des de la perspectiva del Govern i que s’han salvaguardat les línies vermelles que ens havíem imposat des del principi, jo crec que els avantatges superen amb escreix els desavantatges”.

La darrera ronda negociadora es va celebrar entre dimarts i ahir al matí. Dimarts es van abordar la desena d’annexos pendents sobre medi ambient, energia, telecomunicacions, seguretat social o contractació pública i transports, i es va tancar el protocol bilateral. La reunió d’ahir, conjunta amb San Marino, va servir per consensuar el protocol dels serveis financers. Sobre el dret d’establiment, es manté el sistema de quotes i un model de verificació dels antecedents penals. Espot va comparèixer després d’informar els integrants del pacte d’Estat sobre la culminació de la negociació, i va avançar que se seguiran celebrant reunions amb els actors econòmics i socials afectats a mesura que es vagi tancant el text.

tracking