Recuperar la identitat d'Escaldes

Espot alerta que la “identitat” d’Escaldes, que l’havia fet “capdavantera” a Andorra, s’ha “desdibuixat” els últims anys

Les candidates de DA a Escaldes-Engordany, Gemma Bofarull i Anna García.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“No serà fàcil tornar a conquerir el comú d’Escaldes-Engordany aquesta vegada.” Salomó Benchluch, mestre de cerimònies en la reunió de poble de la candidatura demòcrata, va obrir la trobada amb una admissió franca de les dimensions del repte a què s’enfronta la llista. Rosa Gili, cònsol major i cap de llista de Consens, és una rival d’altura. És per això que Benchluch va fer una crida a tots els assistents que omplien la sala d’actes del comú perquè facin “d’ambaixadors” de la candidatura entre “familiars, veïns i amics”.

Tot seguit va prendre la paraula qui deu ser l’escaldenc més conegut arreu del país: el cap de Govern i president de DA, Xavier Espot. En la seva al·locució, Espot va recordar l’avi Daniel Espot, fill de Cal Sucarana d’Engordany, que als anys seixanta, quan encara faltava més d’una dècada pel naixement de la parròquia, va assumir el càrrec de representant del quart d’Escaldes a la parròquia d’Andorra la Vella. “Per què aquells homes deixaven de banda els seus afers personals i negocis i dedicaven temps i esforços a la gestió pública?”, va preguntar Espot al públic. I ell mateix va respondre’s: “Per sentit de la responsabilitat.” Perquè “o se n’encarregaven ells o no ho feia ningú”.

Espot també va recordar l’àvia Júlia Bonet, de Cal Ferreró d’Escaldes. Filla d’una casa pobra, sense terres, Bonet va saber interpretar el context de creixement econòmic de la postguerra europea per crear un imperi comercial. La història de l’àvia Júlia exemplifica, segons Espot, aquest caràcter “emprenedor i amb iniciativa” que és “l’essència i la identitat” de la parròquia. Un tarannà, va alertar, que va fer d’Escaldes-Engordany “la capdavantera” i que s’ha “desdibuixat” en els últims anys, amb un comú “que no fa costat” als ciutadans. “El que ens havia caracteritzat sempre és ser l’avantguarda d’Andorra”, va recalcar.

La persona més ben preparada per liderar el canvi que Escaldes-Engordany necessita és la número 1 de la llista de DA+Acció+Progressistes-SDP+independents, van coincidir a assenyalar Benchluch i Espot. García fa més de 30 anys que treballa al comú d’Escaldes-Engordany i, per tant, “és un exemple de servei públic”, va afirmar Benchluch. A més, va assenyalar Espot, “l’Anna coneix bé la història recent, la memòria viva d’Escaldes” i, per consegüent, és la persona més ben preparada per encapçalar la recuperació d’aquesta essència emprenedora.

La candidata, per la seva part, va voler destacar la qualitat humana de l’equip que l’acompanya, feta de perfils diversos i complementaris. “Som una candidatura paritària, multidisciplinària i multigeneracional i amb molta empenta”, va destacar. Gemma Bofarull, número dos de la llista, va pujar a l’escenari per anunciar les propostes principals, en què destaca la construcció de pisos a preu assequible en col·laboració amb el Govern.

Espot i García, ahir abans de l'inici de la reunió de poble.

tracking