PRESA DE POSSESSIÓ DE DEU NOUS AGENTS DEL COS D'ORDRE

Policia i penitenciaris recuperaran una prima 'reduïda' per no fer vaga

El Govern anuncia la intenció de restituir el plus salarial suprimit l’any 2017

La policia incorpora deu agents, nou homes i una dona.

La policia incorpora deu agents, nou homes i una dona.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els agents de policia i penitenciaris que es van incorporar als cossos respectius després que una modificació legislativa suprimís el complement salarial per no fer vaga i que, per tant, no l’han percebut mai el cobraran en un futur encara que serà d’una quantia inferior. Ho va anunciar el cap de Govern durant el discurs que va pronunciar en l’acte de presa de possessió de la promoció número 56 del cos de policia, integrada per deu nous agents (nou homes i una dona) després d’assegurar “el compromís” per seguir dotant de recursos humans i materials el cos, i de recordar que des del 2017 s’han convocat noves places “pràcticament cada any”. En declaracions posteriors, la ministra de Justícia i Interior, Ester Molné, va detallar que el plantejament no és una restitució total “perquè també s’ha de mirar des d’un punt de vista pressupostari que aquests complements siguin sostenibles” i que es treballa perquè es recuperi o a final del 2024 o a partir del 2025.

En el cas de la policia se’n poden beneficiar 78 agents, els que es van incorporar el cos a partir de l’any 2017, quan es va fer efectiva aquesta supressió. Per als qui l’estan percebent aquesta prima suposa 293,64 euros al mes. L’eliminació també va afectar les noves promocions de penitenciaris perquè, amb la policia, són els cossos especials que tenen prohibida la vaga i que cobren un complement econòmic per compensar aquesta renúncia. El plantejament és idèntic, recuperar-lo per als carcellers que no l’han cobrat mai però rebaixat.

Molné va avançar que també s’estudiarà el perquè de la pèrdua d’interès en els successius edictes que es convoquen, per revertir la situació. “Hem decidit contractar una empresa que analitzi bé la càrrega de treball, les responsabilitats dels agents de policia i en general dels cossos especials per examinar ben bé si aquesta retribució és la correcta, si els complements que puguin cobrar estan ben calibrats”, va especificar. I va admetre que “si restablim parcialment aquest complement de funció permanent [el de la renúncia a la vaga] redundarà en una millora en el salari i farà que la plaça sigui més atractiva”.

La policia suma amb la nova promoció deu agents, que impliquen que la plantilla arribi a 258. El director del cos, Bruno Lasne, va insistir que la xifra idònia són 300 i el desig que es materialitzi durant aquesta legislatura. “Pràcticament, totes les unitats de la policia necessiten reforços”, va indicar. Ara hi ha una altra promoció (la 57) en període de formació i la darrera (la 58) la començarà el 8 de gener. Està integrada per vuit candidats quan es volien cobrir una dotzena de places. Sobre la pèrdua d’interès en els edictes, Lasne va replicar que la feina de policia “és molt interessant i molt atractiva”, però que també “tenim exigències i no les volem abaixar” –en aquest darrer concurs hi havia 20 candidats–. En tot cas, va assenyalar que la millora de la retribució salarial “ajuda”. A més, el Govern acaba d’aprovar un reglament d’accés i promoció per “fixar unes normes molt clares i molt objectives de manera que els concursos siguin totalment transparents i que no hi hagi recursos, que ens ha passat alguna vegada i això entorpeix la promoció”, va admetre Molné. També era una demanda del personal.

PLA D'IGUALTAT PER AFAVORIR L'ENTRADA DE DONES AL COS

A la nova promoció hi ha només una dona agent. I en el seu discurs, Xavier Espot va assenyalar que dels 258 efectius del cos d’ordre només 26 són dones, una proporció minoritària que va defensar que s’ha de revertir perquè sigui “representativa de la societat”. El ministeri ja hi està treballant promovent plans d’igualtat a tots els cossos especials que han de permetre detectar allò que pot fallar perquè les dones tinguin un interès menor per accedir-hi. “Coses com poden ser la conciliació o els mecanismes contra l’assetjament sexual”, va apuntar Ester Molné. Un cop es faci l’anàlisi “tindrem molta informació que ens permetrà veure quin tipus de mesures podem implementar”. Al darrer edicte es van presentar cinc dones, però només una l’ha superat.

tracking