PROTESTA PEL PREU DELS LLOGUERS

Un centenar de policies es desplegarà per la manifestació

Els organitzadors esperen una resposta massiva i el xat bull de crides a la participació

Un centenar de policies es desplegarà per la manifestació

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cos de policia ha reforçat el dispositiu de vigilància de la manifestació per l’habitatge digne d’aquesta nit. El director del cos, Bruno Lasne, va avançar ahir que “més de 110 policies” intervindran per garantir que la mobilització se celebra sense incidències. S’ha activat un major nombre d’agents tenint en compte la participació multitudinària de la primera i també l’elevat nombre de persones que van acudir a la plaça del Consell el dia que se celebrava el debat monogràfic sobre l’habitatge. Lasne, però, confia que serà “una manifestació pacífica” com les que hi ha hagut fins ara i que es respectarà el recorregut pactat. En tot cas, va indicar que “hem d’estar preparats per fer front a qualsevol eventualitat”.

I és que la segona manifestació en protesta pels preus dels lloguers arrenca aquesta nit a les vuit des de la plaça Coprínceps. Caldrà veure si les previsions d’uns 3.000 participants s’ajusten a la realitat o la data, un dia festiu, juga en contra dels organitzadors. No es pot negar que hi ha molt fervor al xat de Telegram (DenunciAND) en què els més de 1.200 membres es comuniquen, on l’eslògan més repetit és Els carrers són nostres. Un crit d’ànim per evitar el desànim en un grup crescut pels efectes que va tenir l’anterior manifestació, que va donar peu al canvi radical d’una llei que dirigents demòcrates havien qualificat de definitiva.

La convocatòria ha estat envoltada de l’interrogant sobre el recorregut. S’ha imposat el d’Interior, bàsicament perquè no queda altra opció. Els arguments de l’executiu es basen en l’afectació al trànsit en un pont festiu ple de turistes i per possibles incidències entre conductors i manifestants, ja que aquests defensaven un trajecte que transcorria en alguns trams per carreteres. L’altra imposició és disposar d’un cos de voluntaris amb walkie-talkies que ajudin a evitar incidències que en cap cas substitueixen la policia. El malestar entre els ciutadans per la falta de lloguers és palpable. S’ha de veure aquesta nit si es tradueix en una altra convocatòria massiva que, cal no oblidar, es fa a les portes d’unes eleccions. Òbviament, la totalitat de les crítiques van encaminades cap al Govern i, particularment, cap a la ministra Conxita Marsol, responsable d’habitatge i autora d’algunes frases que han crispat els ànims en el xat: “El problema de l’habitatge no és una qüestió social, ja que no hi ha gairebé atur.” Aquesta manifestació de Marsol figura entre les més comentades. El moviment està crescut i es veu amb forces de plantar cara a la “casta dominant”, com alguns qualifiquen els polítics i alguns empresaris influents.

Han defensat fins al darrer dia el trajecte que envaïa la Dama de Gel i la rotonda del Quilòmetre 0. “El temps d’afectació al carrer de la Unió i a la glorieta de la Dama de Gel s’estima de 21 a 32 minuts”, es remarca en un informe molt detallat. I subratllen que el pas de la manifestació pel carrer de la Unió es preveia que fos pels volts de les 20.00 hores i això suposa quedar fora de la franja de màxima afluència prevista per al pont.

Els organitzadors, a través d’aquest informe, sostenien que amb la seva estimació de l’afectació al trànsit de vehicles, de 30 minuts i un nombre de vehicles afectats de prop de 560, “es considera que Andorra sí que disposa dels mitjans necessaris per garantir el pas de la manifestació en condicions de seguretat, tant per als manifestants com per als vianants i vehicles afectats”. Una opinió que no és compartida per les autoritats, que temen un col·lapse i que algun conductor perdi els nervis i desemboqui en un altercat amb algun manifestant.

DE LA PLAÇA COPRÍNCEPS A THE CLOUD

El gran punt de desacord entre els organitzadors i les autoritats ha estat el recorregut. Definitivament, s’imposa el trajecte proposat pel ministeri d’Interior, que temia per l’afectació al trànsit i possibles aldarulls. Els organitzadors demanen als manifestants que es concentrin a les 19.30 hores a la plaça Coprínceps per iniciar la marxa a les 20 hores. Els participants faran el descens per l’avinguda Carlemany fins a l’encreuament del carrer de la Unió. Seguiran per Meritxell fins a la plaça de la Rotonda per encarar el carrer Prat de la Creu. Després pujaran per Bonaventura Armengol fins a retornar a Meritxell i avançar a la plaça The Cloud.

tracking