El vot més còmode

Més d'un miler de persones ja han passat per l’edifici de la Batllia per exercir el vot judicial i avançar-se al dia 17 per tal d’evitar les cues i les aglomeracions que es poden produir el dia dels comicis.

Un ciutadà introduint el seu vot al sobre, ahir.A.R.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Diumenge de la setmana vinent el país viurà unes eleccions comunals i, com sempre que hi ha comicis, s’obriran les urnes perquè el poble pugui expressar-se i escollir els que seran els encarregats de representar les seves respectives parròquies. No obstant això, són molts els residents que escullen l’opció del vot judicial, que es va iniciar el passat 3 de desembre i finalitzarà el divendres a la nit a l’edifici a l’edifici de la Batllia.

Jaume Freixas, oficial de presidència, va apuntar ahir que aquesta primera setmana, tot i que l’inici va ser tranquil, amb l’arribada del pont “ha estat un degoteig constant” de gent, ja que molts han “vingut amb la família a dipositar el vot” o, en el cas de la gent que resideix fora del país i han vingut a passar el pont a Andorra, també han aprofitat per votar abans de marxar. En total, segons va remarcar Freixas, durant la primera setmana han passat per les instal·lacions de la Batllia més de mil votants, que suposen sobre el “4% de l’electorat” i es reparteixen de manera equitativa entre totes les parròquies.

Durant el matí d’ahir, desenes de ciutadans van atansar-se a la Batllia. El motiu que es va repetir més en preguntar per què la gent venia a votar una setmana abans de les eleccions i no el dia 17 va ser “per comoditat”, ja que molts van al·legar que el dia de les eleccions es generen moltes cues i aglomeracions que “poden arribar a incomodar”, segons va afegir una votant de Sant Julià.

Un altre motiu per escollir el vot judicial és el de la gent que estudia o treballa fora del Principat i aprofita el pont de la Puríssima per votar, com és el cas de la Maria, una jove que estudia a Lleida i que va vindre a visitar la família i, ja que pujava, va voler fer servir la visita per votar. Una altra estudiant, aquest cop d’Andorra la Vella i que estudia a Barcelona, va seguir el mateix mètode, però en el seu cas va afegir que va demanar el vot per correu, però no el va poder enviar, ja que li havien d’entregar a una hora concreta o passar a recollir-lo i per tema dels seus horaris d’estudi no li va anar bé, per tant va optar per fer-ho presencialment. Ella va anar a la Batllia amb una amiga, resident de la Massana, que va decidir acompanyar-la “per evitar les cues del dia 17”.

A més, la majoria de les persones preguntades no era la primera vegada que dipositaven el seu vot abans de les eleccions i en molts casos ja ho van fer a les generals del passat mes d’abril. Sobre això, l’Eloi, veí d’Escaldes, va opinar que “avançar-se al dia de les comunals et dona un extra de tranquil·litat”. “No t’has de preocupar de res, ja ho vaig fer a les generals, i es nota la diferència”, va afegir l’Eloi, que també va destacar la rapidesa del sistema de vot judicial.

D’altra banda, la majoria dels ciutadans que van introduir la papereta ho van fer informats, ja que molts van apuntar que, abans de prendre la seva decisió, van mirar les propostes dels candidats a cònsol de les seves parròquies. Altres, però, com l’Enric, que va votar per Ordino, va apuntar que “no em va fer falta mirar programes, tinc el vot ben clar i no canviaré d’opinió”.

Una altra forma de votar fora de la més convencional és el vot per correu. Sobre aquest, el Govern va finalitzar el termini per sol·licitar-lo divendres passat. En total, es van rebre 397 peticions vàlides d’andorrans que volen exercir el dret a vot a través d’aquesta modalitat. Ara, els ciutadans que ja han sol·licitat el material electoral tenen fins al 12 de desembre per enviar el vot. Tota la informació es troba a la pàgina web eleccions.ad, on el dia de les eleccions es podrà seguir la participació horària i també l’escrutini.

tracking