L'ENDEMÀ DE LA MANIFESTACIÓ

Govern descarta dimissions davant la pressió ciutadana

Casal recalca que l’executiu treballa per pal·liar el problema per trobar una llar digna

El ministre portaveu, Guillem Casal, ahir en la compareixença.Govern

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El ministre portaveu, Guillem Casal, va afirmar ahir al migdia en una compareixença als mitjans de comunicació que ni el cap de Govern ni cap membre de l’executiu es planteja dimitir arran de les protestes per l’accés a l’habitatge, tal com van demanar els manifestants en la mobilització de divendres al vespre. “Governar és atendre responsabilitats. I si cada cop que tenim un problema haguéssim de dimitir, estaríem dimitint cada matí. Perquè governar és enfrontar-se als problemes i trobar-hi solucions”, va destacar Casal.

El ministre va assegurar que resoldre el problema de l’accés a l’habitatge és “una obsessió” del Govern. Abans de la primera manifestació per aquesta qüestió, la del 31 d’octubre, l’executiu ja havia posat en marxa tres projectes de llei per atacar el problema, va destacar Casal. Es tracta, per ordre, de la moratòria a la inversió estrangera en el mercat immobiliari, de l’impost a la inversió estrangera en béns immobles i de la pròrroga dels contractes de lloguer durant tres anys. El ministre també va destacar que el pressupost per al 2024 preveu un paquet d’inversions en matèria d’habitatge, la majoria destinades a la creació d’un parc públic, per un import de 30 milions d’euros.

D’altra banda, Casal va recalcar que cal un “consens ampli” entre les forces polítiques i el conjunt d’actors de la societat civil per tirar endavant mesures per resoldre el problema de l’accés a l’habitatge, i va posar com a exemple d’aquesta entesa l’aprovació per unanimitat al Consell General de la Llei de mesures d’estímul i d’estabilitat del mercat d’arrendament d’habitatges, que preveu, entre altres coses, la pròrroga dels contractes de lloguer fins al 2027. “Crec que aquesta és la base per trobar una solució”, va afirmar.

Pel que fa a la mobilització de divendres, Casal va assenyalar que “demostra que el problema hi és i que la gent el percep de manera molt directa”. Un problema, va afirmar, que l’executiu “ja sabia que hi seria” abans de l’inici de la legislatura. El ministre va recordar, a més, que els ciutadans tenen “tot el dret del món, constitucionalment parlant fins i tot” a manifestar-se “i fer saber els seus neguits”.

El ministre va destacar que el problema de l’accés a l’habitatge és un problema “estructural” que afecta “el nostre model econòmic i social de país” i que, per tant, “no té una solució fàcil a curt termini”. Tot i això, Casal va recordar que la pròrroga dels contractes de lloguer durant tres anys “atén aquest problema de la manera més imminent possible”.

El que cal fer ara, va apuntar el ministre, és treballar per trobar solucions a llarg termini per evitar que en el futur “ens trobem constantment amb aquesta situació de tensió”, amb mesures com ara la creació d’un parc públic d’habitatge a preu assequible, la modificació de la Llei general d’ordenació del territori i urbanisme i la modificació de la Llei d’inversió estrangera, entre altres propostes.

tracking