La feina invisible darrere del vot
Arriba el dia de les eleccions. Després de dues setmanes de campanya electoral on cada candidatura ha exhibit les seves millors armes per intentar captar el vot dels electors, es presenta el moment definitiu.
El dia 17, el votant es dirigirà a la seu electoral que li correspon per parròquia i, quan arribi el seu torn, obrirà amb convicció la cortina de la cabina de votació per posar-s’hi a dins. Allà, es trobarà una taula amb les butlletes de les diferents candidatures. L’elector, desconeixedor de tot el procés que s’ha dut a terme prèviament per obtenir aquestes butlletes, estirarà el braç, agafarà un vot i el guardarà a dins d’un sobre, però potser caldria preguntar què en sap la població d’aquesta fase essencial del procés electoral que fa referència a la impressió de les butlletes.
Abans que els votants entrin a les urnes, un procés meticulós comença amb la creació de les butlletes de cada candidatura que, en el cas del Principat, és una tasca que és portada a terme per l’empresa familiar d’arts gràfiques Impremta Gràfiques Andorranes. Tal com explica el seu gerent, Jofre Llort, aquesta tasca requereix atenció als detalls i rigor per assegurar que cada vot estigui representat amb exactitud. “El procediment comença amb l’enviament d’un fitxer PDF per part del dissenyador de cada candidatura. Un cop rebut, creem les planxes, que posteriorment passen a la màquina per a la impressió”, relatava Llort mentre afegia que, una vegada feta la impressió, s’aplica un punt roma a cada butlleta i un tall en diagonal perquè aquells electors amb discapacitat visual puguin orientar-se. De fet, des de les passades eleccions generals del 2 d’abril, totes les butlletes incorporen un codi QR, una iniciativa destinada a simplificar el vot per a persones amb discapacitat o malalties greus.
En total, segons Llort, Gràfiques Andorranes imprimeix unes 300.000 butlletes comptant la suma de totes les candidatures i aquelles vinculades al vot en blanc. Les butlletes, juntament amb els sobres electorals, es col·loquen dins de caixes i es distribueixen als diferents comuns, partits polítics i al Govern.
La jornada electoral, doncs, serà la culminació d’un procés meticulós i transparent, que abraça des de la impressió de les butlletes fins a la participació ciutadana a les urnes. Les veus del poble d’Andorra es reflectiran en cada vot emmagatzemat amb cura, i Impremta Gràfiques Andorranes haurà estat, una vegada més, el pilar d’aquest procés.