PODER ADQUISITIU

Els empresaris consideren inassumible la tretzena paga

Una gran part dels empresaris considera que una tretzena nòmina no serà assumible per a la majoria dels negocis

El president de la CEA amb el secretari general de l'USdA.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La majoria dels empresaris rebutgen la proposta d’instaurar una tretzena paga, que s’hauria de fer de manera progressiva durant cinc anys. Encara que la decisió no és definitiva i s’adoptarà durant aquesta setmana per anar amb una resposta sota el braç per al sindicat, gran part de les empreses del país veuen aquesta possibilitat com una imposició que reduirà de manera notable els beneficis i fis i tot pot provocar “la insolvència d’alguns petits negocis”, segons fonts properes a la patronal.

Els empresaris són conscients que la inflació és elevada i que les famílies han perdut poder adquisitiu, també que no hi ha lloguers disponibles per als treballadors, però alhora creuen que l’executiu intenta maquillar aquesta problemàtica amb un retoc dels sous “que no frenarà els lloguers perquè als inversors estrangers no els importa el producte, sinó treure rendibilitat i no baixaran els preus”.

Aquest pessimisme previ a la trobada entre la CEA i l’USdA contrasta amb les manifestacions que va fer el president de la patronal, Gerard Cadena, que la setmana passada no va tancar la porta a la tretzena paga, però va demanar temps per recollir les impressions dels diferents sectors. Aquesta és una línia vermella perquè el sindicat accepti els increments salarials al voltant de l’IPC. Sense aquesta paga extraordinària no hi haurà acord i obligarà el Govern a intervenir i forçar un acord entre les dues parts, com va passar l’any passat. Quelcom que ningú vol.

Els empresaris admeten que el mercat laboral està molt “crispat” i que algunes empreses tenen llocs de feina per cobrir perquè hi ha una gran competència per aconseguir mantenir la plantilla. Especialment en el comerç, “que amb increments de sous acaben pagant la inflació dels habitatges”. Empresaris consultats pel Diari coincideixen en la “falta de planificació i de previsió del Govern per veure que la inversió de fora estava generant aquesta bola”. Una paga més, segons una part important de l’empresariat, “farà caure a la meitat el rendiment empresarial perquè el marge de beneficis de les vendes és molt petit”, i seran molt poques les empreses que podran repercutir en el client l’actualizació salarial si es fa de forma generalitzada, “tenint en compte que és una minoria qui cobra el sou base”.

Segons els seus càlculs, la tretzena paga suposarà un augment del 8,5% de la massa salarial, que suposa el 40% dels ingressos en alguns sectors. Per això consideren que la proposta no és sostenible, “ja que es menja una part brutal dels beneficis”.

Des de l’empresa se sosté que l’habitatge “és un problema polític” i s’ha de tenir en compte que la meitat dels negocis tenen una plantilla de cinc persones. L’acord està de moment molt lluny.

L'IPC ACABARÀ FINALMENT EN UN 4.9% AQUEST ANY

Les previsions macroeconòmiques per al període 2023-2028 indiquen que l’IPC serà d’un 4,9% al desembre, que representaria una dècima per sota del 5% de l’índex avançat corresponent al novembre, segons publica Estadística. Les xifres anunciades situen la inflació a final del 2024 en un 2,8% i encara baixaria més el 2025, quan es tancaria amb un 2,3 de variació interanual, segons les estimacions que tenen en compte les dades previstes per l’FMI per als països de l’entorn i altres indicadors macroeconòmics. L’evolució de l’economia continuarà a l’alça amb una pujada del 7,7% del PIB nominal a final d’aquest any i del 2,3% del PIB real. Per al 2024 la previsió és d’un 5,4% de l’indicador nominal i de l’1,8% del real, i el creixement seguirà moderant-se durant els cinc anys estimats fins a assolir l’augment més baix d’aquest període, el 2028, quan l’índex nominal es quedaria en un 3,1% d’increment i el real, en un 1,4%. Estadística recull, a més, les estimacions del creixement de la massa salarial, que serà un 9,4% superior en finalitzar aquest any amb un 3,7% més d’assalariats. L’any vinent la massa salarial augmentarà un 5,4% i la xifra d’assalariats estarà un 3,4% per sobre de la d’aquest exercici. El final del període es xifra en un 3,6% de pujada de la massa salarial i en un 1,7% d’increment de la quantitat d’assalariats. L’evolució continuarà a l’alça amb una pujada del 7,7% del PIB nominal a final d’aquest any i de 2,3% del PIB real. Per al 2024 la previsió és d’un 5,4% de l’indicador nominal i de l’1,8% del real i el creixement seguirà moderant-se durant els cinc anys estimats fins assolir l’augment més baix el 2028.

tracking