L'ENCAIX A EUROPA
Concòrdia i Montaner trenquen el consens per l'acord amb la UE
Concòrdia considera una “temeritat” l’acord sense disposar d’un estudi d’impacte sobre què suposarà
Andorra i la Comissió Europea van culminar dimarts les negociacions sobre l’acord d’associació que vincularà el Principat amb el mercat interior de la Unió Europea. Ha estat una accelerada final que ha sorprès alguns partits, escèptics que l’acord arribés abans de final any. Les posicions, amb molta prudència, no han variat, i l’oposició (el PS no va fer ahir declaracions) de Concòrdia i Andorra Endavant es va mostrar clarament contrària al document final, un posicionament que és el mateix que van mantenir quan van decidir abandonar el pacte d’Estat.
Cerni Escalé, president de Concòrdia, que va recordar que disposen només de la versió de l’agost, va remarcar que implica compromisos per a l’economia andorrana “desfavorables”. El líder de l’oposició no va tocar ni una coma del seu discurs inicial en considerar que perd “la sobirania andorrana”, perquè el país estarà sotmès a la posició de Brussel·les, “i en cas de desacord ens haurem de conformar que un tribunal decideixi per nosaltres, desplaçant el Consell General i la societat andorrana”. Per a Concòrdia, l’economia andorrana hauria de ser més competitiva per afrontar l’arribada de negocis estrangers “i anirem cap a la desandorranització de les empreses”. Escalé també es va referir als efectes negatius sobre Andorra Telecom i abans de pronunciar-se sobre la seva posició en el referèndum, va dir que prefereix llegir les clàusules i va considerar “inadmissible i una temeritat” que no s’hagi fet un estudi d’impacte per “experts estrangers”.
Des d’Andorra Endavant, Carine Montaner va mostrar-se en un comunicat “preocupat i inquieta arran de les declaracions del vicepresident executiu de la Comissió Europea, Maros Sefcovic”. Concretament, les paraules que “han encès les alarmes” d’AEhan estat quanSefcovic va afirmar que aquest acord des del punt de vista de la UE és “el méscompletamb un país tercer”, i que estem “parlant d’un acord ampli ide gran importància”. La presidenta del grup parlamentari va expressar que “ser el país tercer més integrat a la UE via un acord d’associació no és, d’entrada, una bona notícia per a nosaltres”. Alhora, va afegir que “és un error pensar que tindrem més sobirania que mai”, referint-se a lesafirmacionsdel cap de Govern.
Des de la majoria la visió catastrofista no és gens compartida. El president del grup parlamentari de Demòcrates, Jordi Jordana, va destacar la celeritat com s’ha treballat en aquest darrer tram de les negociacions per aconseguir “un bon acord”. Jordana va apuntar que s’han respectat les línies vermelles que es van marcar a l’inici de les converses pel que fa a la circulació de persones, serveis financers, FEDA, i les condicions menys negatives per a Andorra Telecom. Va valorar l’acord pel que fa a la targeta sanitària europea, sense oblidar que tot pot quedar en paper mullat si no hi ha el suport dels andorrans en el referèndum. “S’ha d’explicar bé, fins i tot si cal crear un departament específic per donar resposta als dubtes”, va indicar. Jordana es va mostrar satisfet perquè l’aplicació de l’acord representarà l’accés al mercat interior europeu i alhora “es reforça Andorra com a país, com a estat seriós que forma part d’un grup que reconeix la nostra capacitat com a país seriós”.
El líder demòcrata va subratllar que mantenir l’acord del 1993 no és una alternativa i, com va dir el vicepresident europeu, “seguir amb acords parcials ja no és viable”.
Oliver Alís, de terceravia, va afirmar que troba a faltar el document global de l’acord “d’on poden sortir alguns elements que no s’hagin comentat”, i que tampoc poden anunciar una posició prèvia sense “els estudis d’impacte, que volem pensar que seran rigorosos”. Alís va reconèixer que “la percepció ara mateix és que la gent hi votaria en contra, però no es tracta d’un examen a la gestió del Govern”. Va aprofitar per qualificar de “populista” la posició de Concòrdia.
Des d’Acció, que participa en el pacte d’Estat, Judith Pallarés es va posicionar a favor de l’acord i va lloar l’esforç del Govern i l’acord amb els serveis financers, apuntant que “ens dona més beneficis que punts en contra”. El conseller liberal Víctor Pintos va mostrar la sorpresa per aquest esprint final quan semblava que seria tot més lent després de nou anys de converses. Pintos va alertar de l’euroescepticisme que “es capta entre la població”.
NO ÉS EL MOMENT DE MATAR-LO
“No és el moment de matar l’acord d’associació. És el moment d’explicar-lo.” El ministre portaveu, Guillem Casal, va insistir ahir en la roda de premsa posterior al consell de ministres que el Govern no es planteja l’escenari del no al pacte amb la UE en el referèndum. A més, va remarcar que ara la tasca de l’executiu serà resoldre tots els dubtes que els actors polítics i econòmics i, més en general, el conjunt de ciutadans puguin tenir sobre l’acord. Casal va assegurar que “salvaguarda les línies vermelles”.