reportatge

El joc a dues bandes del sicari

Durant el cas d’extorsió que dos germans haurien fet a un tercer mitjançant un esbirro ha sortit a la llum que aquest hauria demanat feina a la persona a la qual estava extorquint.

Aparcat, el cotxe del presumpte sicari.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El judici per amenaces i extorsió a un empresari de la construcció per part de dos germans, que haurien contractat un presumpte sicari per cobrar un deute de 186.000 euros, va viure ahir l’última sessió abans de la sentència.

Durant tot el judici, un punt clau de la defensa va ser establir la relació que hi havia entre el suposat sicari i la víctima. Els advocats dels acusats van apuntar en nombroses ocasions que hi havia bona sintonia entre les dues parts i que, fruit de la bona entesa, el sicari hauria demanat feina a la víctima, ja que estava interessat a establir-se al Principat i necessitava un contracte laboral per fer-ho. A més, la defensa va apuntar que l’acusat i el denunciant van quedar en nombroses ocasions i van arribar a parlar sobre la seva vida privada i iniciatives empresarials que ambdós podrien haver emprès junts. Aquest argument seria incompatible amb la relació entre un sicari i la seva víctima, que en la denúncia va al·legar trobar-se en un estat submís, segons va apuntar l’advocada.

Ara bé, durant el judici va sortir a la llum que, tot i aquesta presumpta bona relació, l’acusat jugava a dues bandes, ja que mentre que amb el denunciant es mostrava amable, a les converses que mantenia amb els altres dos acusats es mostrava agressiu envers la víctima. En alguns dels missatges que la policia va trobar als telèfons dels detinguts, el suposat esbirro deia que li proporcionaria “una galeta” al deutor, entre altres eufemismes per fer referència a la violència física. Durant la seva declaració, va admetre que era perquè volia “posar-se al mateix nivell” que els dos germans, ja que sabia que aquell tipus de llenguatge era el que volien sentir, però a la víctima la tractava amb educació per l’interès monetari que hi havia al darrere. En afegit, l’acusació va treure missatges on un dels germans es reia del fet que el presumpte sicari havia amenaçat l’empresari i, “a sobre, li dona feina”.

Els al·legats finals també van tenir lloc ahir. Un punt important per a la defensa va ser remarcar que una de les principals proves que confirmarien els arguments de l’acusació, les fotografies de la família de la víctima que presumptament el sicari va ensenyar-li el primer dia que es van trobar, no es van presentar com a prova al judici més enllà de la informació que recollia la denúncia inicial. De la mateixa manera, tampoc es va trobar un geolocalitzador que els acusats haurien col·locat al vehicle de la víctima per controlar els seus moviments.

Ara bé, per cada argument que va presentar la defensa, la Fiscalia també va provar de demostrar que l’extorsió i les amenaces van ser reals. Sobre les fotografies que no es van presentar, el Ministeri Fiscal ho va imputar al fet que fàcilment es podien haver destruït per evitar deixar rastre. En el cas del geolocalitzador, sí que es van trobar indicis d’un aparell similar al mòbil dels detinguts mitjançant diverses notificacions, tot i que no tenien cap aplicació instal·lada que complís aquesta funció.

Sobre la demanda de la Fiscalia, que es va mantenir en els cinc i quatre anys, el fiscal va admetre que era dura, però la va titllar de “necessària” per no deixar que Andorra es converteixi en un país regit per “la llei de la jungla” on, “cada cop que algú tingui un deute, pugui recórrer als serveis d’un sicari per cobrar-lo”. Per això, va seguir el fiscal, “és important que el tribunal dicti una pena suficient perquè faci ressò en un moment en què la societat i l’economia estan passant per dificultats i pot ser que molts empresaris es trobin en situacions d’impagaments. Per tant, cal deixar clar que ningú es pot prendre la justícia per la seva banda”, va acabar el fiscal.

El judici, que va quedar vist per a sentència, es resoldrà el pròxim 17 de gener.

ORDRE D'ALLUNYAMENT PER ALS ACUSATS

Durant la sessió d’ahir també es van poder conèixer els càrrecs finals. La Fiscalia va demanar cinc anys, una multa de 1.000 euros i la retirada del permís d’armes al germà a qui van detenir amb una dosi de cocaïna i a qui li van requisar dues armes de foc. Per als altres dos acusats van demanar quatre anys. També van demanar una ordre d’allunyament envers la víctima i la família per a quatre anys als tres acusats.

L’acusació particular va demanar que es reemborsin els 17.000 euros que es van abonar i una indemnització de 15.000 euros per danys morals, així com cinc anys de presó pet als tres acusats. La defensa en va demanar l’absolució.

tracking