Els deures fets pels set comuns
Un cop arribada la data de les eleccions comunals també és el moment de fer balanç dels projectes que els actuals comuns han portat a terme durant els quatre anys de mandat.
Algunes majories han pogut materialitzar aquells grans projectes que van prometre i poden dir que han fet els deures. D’altres, han deixat temes pendents a la cartera.
DESESTACIONALITZAR EL TURISME A CANILLO
Francesc Camp es va presentar a les eleccions comunals del 2019 amb la desestacionalització del turisme com un dels principals objectius. La culminació del projecte del pont tibetà sobre la vall del Riu, una infraestructura inaugurada el juny del 2022, ha estat un dels punts claus per afavorir l’arribada de turistes a la parròquia. També s’han incrementat els ingressos gràcies a enllaçar aquest equipament amb el mirador del Roc del Quer i fer-los de pagament. Un altre dels punts amb els quals s’ha complert ha estat amb l’impuls a Ensisa mitjançant una ampliació de la concessió fins al 2054.
ACCIONS AL PAS I NOVA CONCESSIÓ DE SAETDE A ENCAMP
Al llarg dels darrers quatre anys la majoria encapçalada per Laura Mas ha dut a terme iniciatives que han deixat empremta i millorat la vida i l’embelliment de laparròquia, com la construcció del nou gimnàs al Complex esportiu d’Encamp, la remodelació del carrer Sant Jordi al Pas de la Casa i el nou parc del Ieti. I la darrera i gairebé més important, la nova concessió aSaetdeper alspròxims 50 anysper a l’explotació dels dominis esquiables de laparròquia, que inclouen els sectors d’Encamp, Grau Roig i Pas de la Casa.
REVISIÓ DEL POUP A ORDINO
D’entre els diversos projectes que l’equip comunal encapçalat per Josep Àngel Mortés i Eva Choy ha anat executant al llarg del seu mandat –la consolidació del pla estratègic de transport parroquial, la cessió d’ús per a rehabilitar l’antic hotel Casamanya, la distinció per part del Best Tourism Village, el reconeixement de la parròquia com a reserva de la biosfera o de L’última ossa d’Ordino com a patrimoni de la Unesco– destaca, entre tots ells, el nou projecte del POUP. Una revisió extraordinària que es va engegar a mitjan any per substituir l’anterior –que havia quedat obsolet– i que, actualment, es troba en fase d’exposició pública.
UN AVENÇ EN ACCIONS SOCIALS
Al llarg dels darrers quatre anys, el comú de la Massana ha treballat per donar compliment a les propostes socials amb les quals es va presentar als comicis del 2019. D’aquesta manera, la corporació d’Olga Molné ha encetat el pla de xoc a la xarxa d’aigua amb la finalitat de millorar-ne l’eficiència, un projecte a quinze anys vista que preveu, com a gran inversió, el desdoblament de la xarxa. També s’ha culminat la renovació de la casa pairal, fent-la més versàtil per tal de contribuir a la gent gran. A banda, s’ha continuat amb l’impuls de Pal Arinsal integrant-lo a Grandvalira Resorts i permetent disposar d’activitats durant gairebé tot l’any.
IMPULS A L’HABITATGE
Un dels llegats més visibles que la corporació encapçalada per Conxita Marsol, i en el tram final per David Astrié, deixarà per a la parròquia són les fonts de colors, un projecte que des de la majoria s’ha defensat com un dinamitzador més per al turisme i que tambéha provocat crítiques tant pel cost com per la seva priorització. Les fonts de llums i colors formen part, de fet, del projecte de remodelació i embelliment del passeig del riu i la plaça de la Rotonda, que l’actual majoria ha concebut en diversos trams. Durant el mandat també s’ha volgut fer incidència en l’habitatge, s’ha cedit al Govern la parcel·la de la Borda Nova i s’han posat les bases per fer un edifici de pisos a preu assequible al Cedre.
FINANCES SANEJADES I IMPULS A NATURLAND
En el cas de Sant Julià de Lòria, Josep Majoral deixa un comú més sanejat econòmicament després d’haver reduït el deute de la corporació de 14 a 7 milions d’euros. També s’ha aconseguit donar més impuls a Naturland mitjançant el canvi en la direcció i la disminució de les aportacions anuals per part de l’administració. El mandat de Majoral també s’ha caracteritzat per la construcció dels dipòsits d’aigua a Nagol i Certers, dos compromisos contrets en el programa electoral, així com l’eixamplament de les carreteres de Rabassa i Fontaneda. Malgrat el fet sobrevingut de l’incendi al Centre Cultural i de Congressos Lauredià, la legislatura s’ha vist marcada pels treballs de remodelació de l’edifici, que veurà la llum els pròxims mesos amb una imatge renovada i amb unes instal·lacions més equipades.
ESCALDES-ENGORDANY, APOSTA URBANÍSTICA I AJUDES SOCIALS
El projecte Caldes ha estat la gran aposta de la majoria encapçalada per Rosa Gili per assolir la reactivació econòmica de la parròquia d’Escaldes-Engordany. Malgrat que encara no s’ha pogut acabar, l’aposta per fusionar allò artístic amb l’entorn urbà i amb el vessant més social i comercial, és el gran llegat visual que deixarà el comú. Pel que fa a polítiques, les prestacions socials en matèria d’habitatge que es van impulsar com a resposta a la crisi de la pandèmia, sent el primer comú a aprovar-les, marquen un abans i un després.