ESMENES AL PRESSUPORT

Concòrdia defensa destinar diners d'Andorra Turisme per a habitatges

Andorra Endavant proposa instaurar una ecotaxa per als vehicles que entren al país

Amador, Montaner i Escalé, al Consell General.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El grup parlamentari de Concòrdia va presentar ahir 27 esmenes al projecte de llei del pressupost per a l’exercici del 2024, amb l’objectiu de promoure polítiques d’habitatge, combatre l’especulació immobiliària i millorar la sostenibilitat al país. Una de les més cridaneres fa referència a reassignar recursos plantejant la reducció de la dotació d’Andorra Turisme per un import de 7,4 milions d’euros i destinar-los a inversions “reals” dedicades a l’habitatge i a la promoció del sector primari.

En un comunicat, el grup de l’oposició destaca que cal assegurar que els ingressos de la taxa turística es dediquin a projectes crucials per al benestar de la població, incloent-hi la promoció de polítiques en habitatge, així com el suport continu a l’agricultura i la ramaderia. També en matèria d’afrontar la crisi de l’habitatge, proposa un augment dels tipus de l’impost de les plusvàlues per “combatre l’especulació immobiliària, amb l’objectiu de finançar polítiques d’habitatge públic amb els ingressos resultants”.

Concòrdia proposa equiparar les baixes de paternitat amb les maternals i finançar-les gradualment tenint en compte una futura modificació legislativa. També es planteja una partida destinada a anticipar inversions per promoure pisos amb serveis compartits, millorant així les condicions d’habitatge per als col·lectius com la gent gran i els joves.

Quant a infraestructures, proposa iniciar les obres al vial de Sant Julià de Lòria i eliminar la partida per a l’heliport a la Caubella “per l’impacte ambiental del projecte i el desajustament a les previsions inicials previstes al plec de bases per part de l’empresa adjudicatària”.

De totes maneres, el pressupost no serà debatut fins al gener, tenint en compte que Demòcrates ha demanat una pròrroga d’esmenes de 15 dies i que pel mig hi ha les vacances de Nadal.

Qui també va fer públiques les esmenes va ser Andorra Endavant, una de les quals proposa la creació d’una ecotaxa a l’entrada del país, preveient una recaptació anual mínima de 15 milions d’euros. Aquesta ecotaxa, de 10 euros per vehicle estranger, permetria l’autofinançament d’un projecte de “transport públic eficaç, modern i sostenible, amb pàrquings gratuïts que reduiria les cues i les emissions de diòxid de carboni”.

El grup que lidera Carine Montaner preveu una dotació suplementària d’1,1 milions d’euros anuals per al pla de jubilació. La mesura, amb el suport dels informes del Tribunal de Comptes, aborda les mancances en l’aprovisionament “que posen en perill les pensions dels funcionaris”. També preveu un increment a nivell dels plurianuals, defensa una prima extraordinària de 200 euros per als jubilats amb pensions inferiors al salari mínim, i la prioritza les obres del vial de Sant Julià i la Massana.

tracking