Gili carrega contra una García “independent” per l'habitatge
La candidata de Consens, més acostumada a les bregues polítiques, retreu a la seva contrincant el llegat de DA
La marca Demòcrates per Andorra no viu avui dia el millor moment. Afirmar-ho és constatar un truisme, una obvietat. Descobrir la sopa d’all. En defensa del partit taronja cal admetre que gestionar la crisi de l’habitatge des del Govern no deu ser gens fàcil. És un problema complex i endimoniat, sense solucions fàcils. La candidata de Consens, Rosa Gili, ho sap bé, que DA ja no ven, i per això en el debat electoral d'ahir a Diari TV va recordar constantment a la seva contrincant en els comicis, Anna García, que es presenta per la llista demòcrata.
“La veritat és que jo vaig en una candidatura de Demòcrates, Acció i SDP, però soc independent. No entraré si Demòcrates va perdre el comú fa quatre anys [...]. Jo soc aquí per treballar pel proper mandat, per treballar per a la ciutadania [...]”, va afirmar García al començament del debat, just després que el moderador, el periodista Albert Roig, tragués a col·lació l’article El comú de Rosa Gili, publicat dimarts a les planes d’opinió del Diari per Salomó Benchluch, militant de Demòcrates, i Marc Magallon, d’Acció, en què s’acusa la cònsol major d’inoperància, de lluir unes formes polítiques allunyades dels ciutadans i d’utilitzar el comú en benefici propi. “No és veritat el que s’hi diu. Si això és el més important de què hem de parlar en aquesta campanya... hi ha molta gent que ho està passant malament”, va lamentar Gili.
Al llarg del debat la candidata de Consens va deixar anar unes quantes vegades que García és la candidata de DA. Les al·lusions van ser més explícites cap al final de la confrontació dialèctica, en què el problema del moment, el que preocupa més els ciutadans segons els baròmetres d’opinió, va treure el cap. “Què han fet els comuns governats per DA i el Govern per l’habitatge?”, va retreure-li Gili atribuint a García la responsabilitat del problema. Desconcertada al començament davant d’aquests cops baixos, García no va saber reaccionar fins al final. Però el contraatac va ser intel·ligent, ja que va assenyalar les pròpies contradiccions de Gili: li va recordar que les forces polítiques amb què es presenta a les eleccions, el Partit Socialdemòcrata i Concòrdia, van votar fa un mes al Consell General a favor de les darreres mesures impulsades per la majoria per contenir l’increment dels preus del lloguer. “No vaig amb cap etiqueta. [...] No hi ha sigles a la meva candidatura”, va respondre-li Gili, tot i que va admetre que hi participen persones vinculades a altres partits.
L’urbanisme va centrar el debat, com no podia ser d’una altra manera. Gili va recordar que la proliferació de torres al Clot d’Emprivat ha estat possible gràcies a la revisió del pla d’ordenació i urbanisme parroquial (POUP) aprovada el 2018 pel comú demòcrata encapçalat per Trini Marín. Un document que “permet” en aquesta zona i al Falgueró “fer unes construccions enormes que ens canvien el paisatge de muntanya, que ens tapen el sol, que ens tapen les vistes, i gairebé a canvi de res”. Gili també va assenyalar que aquest mandat el comú ha negociat amb els propietaris dels terrenys del Clot d’Emprivat per “reconduir” el creixement urbanístic a la zona. A més, va prometre que abordarà la qüestió l’any vinent, sempre, és clar, si els electors li fan confiança. “Volem limitar una mica aquest creixement de pisos únicament de luxe. Hi ha gent que ha de viure en aquest país, gent treballadora”, va concloure la número 1 de Consens.
“La revisió del POUP va ser aprovada amb els vots a favor del PS”, va recordar-li García, a qui Gili va respondre que els canvis urbanístics van ser plantejats aleshores de pressa i corrents, sense pensar “quines conseqüències tindria”. En aquest punt la candidata de DA+Acció+SDP+independents va voler desmarcar-se de l’associació als taronges. “No soc responsable del que s’ha fet. És la primera vegada que em fico en política”, va recalcar. D’altra banda, García va destacar que, si guanya les eleccions, farà política urbanística: “Treballarem per reorientar el Clot d’Emprivat, per incloure’l en el teixit ciutadà”. Gili va respondre-li que és “massa tard” i que el mal ja està fet.
Durant l’intercanvi d’arguments van tractar-se moltes altres qüestions i propostes, com ara la revitalització de la part alta de la parròquia i el projecte Caldes.