NEGOCIACIONS PELS SOUS DEL 2024

Patronal i sindicats forçaran el Govern a fixar l'augment de sous

La falta d’acord per la tretzena paga apunta que la pujada salarial la fixarà el Govern

Els mesos de negociacions segueixen sense donar fruit.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern haurà de ser qui fixi l’augment salarial del 2024 si no hi ha sorpresa d’últimíssima hora. Les posicions de patronal i sindicats estan molt lluny perquè els primers consideren inviable assumir una tretzena paga generalitzada i els segons la consideren una condició indispensable per a l’acord. La reunió d’ahir va palesar la gran distància que separa uns i altres, però encara i així mantindran una nova reunió dilluns que ve. Una trobada abans de la fixada del Consell Econòmic i Social (CES) per a divendres 22 en què, si es materialitza la falta d’entesa, el Govern haurà de prendre la iniciativa.

El president de la Confederació Empresarial (CEA), Gerard Cadena, va indicar que es donen aquesta última oportunitat perquè entenen que el Govern no hauria d’intervenir més enllà de fixar el salari mínim per al 2024. I defensen que han flexibilitzat la seva proposta mentre que els sindicats segueixen enrocats en la tretzena paga obligatòria. L’empresariat s’hi nega argumentant que afecta la competitivitat de les empreses. Cadena va apuntar que “farem un últim intent dilluns per intentar trobar un acord” en una reunió on acudiran representants dels diferents sectors que integren la CEA per expressar “les problemàtiques, les moltes casuístiques que fan difícil parlar de generalitzar”. Ara mateix la proposta de la patronal és la d’augmentar el sou mínim l’IPC més un 1,5%, les retribucions fins al medià (que al setembre fregava els 2.000 euros) amb l’IPC i les que van fins al mitjà (prop dels 2.400), l’IPC menys un 1,5%. La previsió és que la dada de la inflació se situï en un 4,9%. També demanen contraprestacions als costos laborals, però: que les hores extres puguin cotitzar a la CASS de manera temporal com a hores ordinàries –“que no vol dir pagar-les a preu d’hora ordinària”, va insistir Cadena– i que la jornada laboral no s’hagi de comptar setmanalment, sinó que es pugui fer de manera trimestral, semestral o anual, com ja preveu el Codi de relacions laborals, un canvi que permetria disminuir el volum d’hores extraordinàries. Modificacions, en tot cas, que passen per Govern.

I mentre que la patronal defensa que “el problema és que els sindicats estan en una posició de tot o res. Nosaltres ja ens hem mogut”, el secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), Gabriel Ubach, va replicar que s’han avingut que la pujada sigui inferior a la de la inflació en els salaris més elevats i que la implantació de la tretzena paga sigui progressiva durant cinc anys. “El que volem és apujar el poder adquisitiu dels treballadors”, va reivindicar el representant dels treballadors, i “dilluns intentarem fer entendre als socis de la CEA què representa la tretzena paga”. Ubach no concep els arguments dels empresaris perquè “si l’increment salarial ha de fer tancar una empresa és que ja està tocada de mort”.

tracking