CANVI CLIMÀTIC
Andorra ha viscut la tardor més càlida des de l'any 1950
La temperatura d’aquesta època ha estat tres graus més alta en comparació amb altres anys
Aquesta tardor ha estat la més càlida des de l’any 1950. Així ho va assegurar ahir Acció Climàtica, que ha analitzat les dades de l’estació central de FEDA. Els mesos de setembre i octubre han estat molt càlids, amb una temperatura mitjana superior als tres graus. L’anomalia va ser més notable en la temperatura màxima, ja que va estar per sobre dels 3,8 graus el mes de setembre i al novembre va ser de dos graus. Pel que fa a les pluges, s’han registrat unes xifres força semblants a les d’altres anys, tot i que el repartiment ha estat més irregular, amb episodis curts però intensos.
L’escalfament global també s’està notant amb les onades de calor dels últims deu anys al país. Aquest fenomen climàtic és un augment brusc de les temperatures durant un període prolongat. A Andorra, tot i ser un territori d’alta muntanya, se n’han registrat al llarg de la història, però especialment a l’última dècada han estat més intenses i llargues. Així ho ha determinat un estudi elaborat per les investigadores Laura Trapero i Anna Albalat, d’Andorra Recerca i Innovació (AR+I), amb la col·laboració de Marc Lemus. Les científiques han analitzat aquestes situacions estivals des del 1935 fins al 2023, a través també de les dades enregistrades des de l’estació de FEDA, i han pogut concloure que les actuals són més extremes. La recerca ha de servir per saber “com són les onades de calor d’ara i com eren abans per veure les tendències”, explica Laura Trapero, investigadora i coordinadora del grup de ciències de la terra i l’atmosfera d’Andorra Recerca i Innovació. L’objectiu és mirar quina durada, severitat i intensitat tenen per poder-les comparar i, més endavant, indagar si són provocades per atribucions del canvi climàtic o per la dinàmica del clima. Des del 1935 s’han registrat un total de 130 onades de calor al Principat, de les quals, en els últims deu anys, el país n’ha patit 25, un 19% del total, amb una mitjana de vuit dies de durada i una intensitat de 24,8 graus centígrads, tot i que les últimes han superat els 26, segons dades de la investigació. Si es fa una mirada més acurada, del 2019 al 2023 se n’han detectat 16. En comparació amb les que hi va haver entre el 1935 i el 1940, en aquest període de temps n’hi va haver 10, van allargar-se prop de sis dies i van tenir una intensitat de 23,8 graus. Les últimes “són més llargues i severes”, afirma Trapero, que agrega que les del 2022, per exemple, van destacar per ser més “extremes per la durada i la intensitat” amb què es van produir. Pel que fa a les d’aquest 2023, fins a tres onades de calor van tenir lloc a l’estiu. La primera va durar setze dies amb una intensitat de 26,46 graus i una severitat de 9,79. La segona va ser de cinc, una intensitat de 22,31 graus i una severitat del 0,53. La darrera va ser la més llarga amb un període de disset dies, 26,22 graus d’intensitat i una severitat de 6,12.
A més, amb l’anàlisi van poder determinar que si les condicions del sòl no són humides, el fenomen de temperatures extremes es pot intensificar uns tres graus més. D’aquí la importància de les pluges, ja que en èpoques de sequera la situació s’agreuja. Les onades de calor tenen molt d’impacte en el planeta pel fet que poden afectar en molts àmbits, com en la salut, el forestal, de riscos naturals o el comportament i evolució de la flora i la fauna. Per aquest motiu és important “conèixer com són les onades de calor”, ja que “hem de comprendre el nostre clima per saber d’on venim i per on anem” destaca l’experta.
FORNÉ REINVINDICA EL CANVI CLIMÀTIC
El secretari d’Estat de Transició Energètica, David Forné, va ser a la COP28 de les Nacions Unides reivindicant la necessitat d’impulsar grups de negociació a escala internacional per defensar l’impacte que té el canvi climàtic en territoris de muntanya. Forné va destacar que cal dedicar més esforços internacionals per reduir la vulnerabilitat del canvi climàtic a les economies que es beneficien de la muntanya, una feina que ja es va plantejar a la COP27. La trobada va ser a Dubai, la setmana passada.