RECURSOS PER A LA GENT GRAN
El Cedre guanyarà 20 llits de residència a partir del març que ve
Una part de l’espai d’hospitalització que té el SAAS retornarà al servei sociosanitari per pal·liar la llista d’espera actual
El Cedre ha perdut 30 places de residència sociosanitària els últims anys amb la posada en marxa de llits d’hospitalització del SAAS. Aquests nous recursos han anat en detriment d’una demanda de places geriàtriques de 24 hores a l’alça. Per pal·liar la situació, ja està en marxa un canvi que implicarà el retorn de vint d’aquests llits d’ingrés al servei sociosanitari. La previsió és que es pugui comptar amb aquestes noves places entre finals de febrer i principi de març del 2024.
El SAAS seguirà disposant d’una àrea a l’edifici de Santa Coloma per cobrir la part de convalescència, però els ingressos de subaguts, més curts, retornaran a l’hospital. Les 20 places de residència 24 hores se sumaran a les 90 actuals. Segons dades facilitades aquesta setmana per part del Govern, la llista d’espera actual per gaudir d’un recurs públic d’aquest tipus és de 50 persones. D’aquestes, 18 segueixen al domicili amb seguiment per part de treballadores socials del ministeri i 32 estan internes en una residència però en règim privat. La llista d’espera no ha sofert variacions des del mes de setembre passat, quan es van donar les darreres xifres actualitzades.
El Cedre és l’equipament públic i concentra el gruix de places. En segon lloc, hi ha el geriàtric privat Salita, amb el qual l’administració té un conveni que implica la concertació d’un grapat de llocs de manera que l’administració assumeix part del cost de l’internament de l’usuari. De fet, els últims anys la xifra ha anat creixent i a final del 2022 eren 80 pels 50 acordats el 2018. Durant el 2022, per intentar absorbir la demanda de places, es van ampliar els convenis amb Salita –es van guanyar cinc places més– i amb Clara Rabassa –dues més–. A finals de l’any passat, el recurs residencial 24 hores comptava amb un total de 232 places entre Cedre, Salita, Clara Rabassa i Sant Vicenç d’Enclar, un parell més que les que es tenien el 2018. I la memòria de l’àrea de serveis sociosanitaris del 2022 posa de manifest la limitació davant d’una demanda creixent, i admet que no s’està donant la resposta adequada a determinades situacions de dependència.
Per a l’atenció dels padrins que es beneficiïn de les vint places que s’alliberaran a la residència sociosanitària de Santa Coloma, des del SAAS ja s’han previst noves contractacions per al 2024.
El que sí que s’ha resolt és la llista d’espera de gent gran que optava a una plaça en un centre de dia, els serveis que faciliten una atenció diürna de padrins que després retornen als domicilis per dormir. El mes de setembre hi havia nou persones a l’espera d’accedir a un d’aquests recursos finançats per l’administració –sis, entretant, estaven en un centre privat i tres al domicili amb seguiment per part de treballadors socials–. Però l’obertura al novembre del nou centre de dia de la Creu Roja d’Escaldes ha absorbit la demanda.