La participació baixa al 54,75%
L'abstenció augmenta respecte a les comunals del 2019 i Ordino lidera la xifra de sufragis
L'abstenció ha crescut a les eleccions comunals i només un 54,75% dels votants han exercit el dret de sufragi, que representen 16.644 ciutadans del total de 30.401 cridats a les urnes. La participació s'ha situat més d'un punt i mig per sota del 56,54 registrat en els comicis del 2019 i més de dotze punts per sota de la participació de les generals de l'abril passat i la jornada s'ha desenvolupat amb "absoluta normalitat", segons ha explicat el ministre Portaveu Guillem Casal en la compareixença després del tancament de les urnes.
La participació ha estat durant tot el dia per sota dels comicis anteriors i finalment no han votat un 45,25% dels inscrits al cens electoral que en aquesta cita amb les urnes era un 9,27% superior al de fa quatre anys.
Ordino ha estat la parròquia amb la participació més elevada amb un 68,57% que es concreta en 865 vots registrats i una baixada de sufragis de gairebé cinc punts respecte al 2019. La diferència amb les generals de l'abril ha fregat els vuit punts. En segon lloc han acudit a votar els massanencs amb un 59,52% de participació que supera quasi en vuit punts el 51,13% del 2019, quan només hi havia una candidatura, i és dotze punts inferior a les generals de l'abril. Els lauredians representen a hores des de primera hora de la tarda la tercera parròquia en participació en arribar a un 59,20% del cens, dos punts per sota de la xifra del 2019 i vuit punts inferiors a les generals d'enguany. A Escaldes ha estat la quarta parròquia on més s'ha votat assolint el 56,90% aquesta convocatòria al Prat del Roure, amb una diferència de més d'un punt comparant-les amb les del 2019, i quasi quinze punts més baixa que la de les generals.
La parròquia amb més abstenció és des de fa hores i amb molta distància de la resta Andorra la Vella, amb un 46,96% de participació, dos punts menys que fa quatre anys, i quinze punts per sota dels comicis de l'abril. En l'última hora només s'han sumat 178 sufragis. La segona participació més baixa tancant les comunals és la d'Encamp, amb un percentatge del 52,52%, davant el 57,87% del 2019. En les primeres hores del matí era Canillo on es registraven menys votants ja que només hi concorre una llista, però la tendència s'ha capgirat a partir del migdia i ara ha remuntat fins 56,06%, encara lluny del 70,78% de les comunals de fa quatre anys i quinze punts menys que a les generals de l'abril passat.
El cap de Govern, Xavier Espot, ha votat abans de la una a Escaldes i ha fet una crida "a la participació massiva" i ha argumentat que "les corporacions tenen la capacitat de decidir el futur de la vida de la gent perquè administracions amb molts recursos i capacitats". Espot ha recalcat que el Principat "sempre dona una lliçó de democràcia, cortesia, educació i fair play".
A les 9 hores s'havien introduït a les urnes 5.043 dels 6.253 vots judicials i en la següent hora s'han afegit 1.893 vots entre presencials i de Batllia, i la participació era del 22,81%, gairebé la mateixa de les comunals anteriors quan en la primera hora d'obertura dels col·legis es va arribar al 22,89% de participació. El vot judicial en aquesta convocatòria s'ha situat en un 20,57% del total, amb 6.253 persones, una dada molt similar al 20,38% registrat en les comunals de fa quatre anys. El dret a vot presencial s'ha començat a exercir a totes les parròquies mentre s'acaba de fer el recompte del nombre de sufragi per dipòsit judicial per introduir-lo a les urnes.
L'afluència de votants és continua, amb cues des de les onze, i els ciutadans poden gaudir a més d'esmorzars variats amb menjar fred i calent.
Les sensacions dels aspirants
Al migdia ja han acudit a la cita amb les urnes la majoria dels catorze aspirants a cònsols. El més matiner ha estat el cap de llista per Amb Seny, Guillem Forné, a la Massana, i passades les onze ha dipositat el sufragi la candidata de CC, Eva Sansa.
En la segona hora de votació ha acudit al comú de Sant Julià Cerni Cairat, candidat de Desperta Laurèdia, que ha manifestat que considera que han fet "molt bé la feina i que tenim el projecte guanyador" i ha pronosticat que "probablement serà un resultat ajustat, competim amb Unió Laurediana, que és un partit amb molt recorregut però ho hem fet amb il·lusió i entusiasme". El candidat d'UL, Josep Majoral, ha fet una crida a la participació i ha assegurat que han explicat el projecte "el millor que hem sabut i que hem pogut", i s'ha mostrat amb "la mateixa il·lusió o més que ha quatre anys" per ser escollit cònsol. El tercer aspirant lauredià, Antoni Miralles, representant de Per Sant Julià, que ha afirmat que "les expectatives són molt positives i les propostes han estat similars, la diferència són les prioritats".
Enric Dolsa ha comentat en dipositar el vot a Ordino davant el cònsol Josep Àngel Mortés que seria "un honor substituir-lo" i ha indicat que no espera que hi hagi molt vot en blanc per la campanya i precampanya que "hem fet tot el possible per arribar a la ciutadania i a partir d'aquí estem expectants". Poc després ha estat el torn de votar de l'aspirant de demòcrates, Maria del Mar Coma, que ha explicat que "l'abstenció cada vegada és major i és un problema que tenim els polítics, que potser no acabem de transmetre la confiança que volem".
A Encamp ha votat ja la cap de llista d'Avancem, Marta Pujol, que s'ha queixat que la campanya "ha estat en certa manera desigual, nosaltres no hem fet servir les institucions per fer campanya, hem respectat en tot moment la llibertat de premsa i hem atès a tots els mitjans". Poc després ha votat la candidata a la reelecció, Laura Mas, que ha recalcat que espera que hi hagi "el màxim possible de votants que elegeixin què és el que volen pels propers 4 anys i esperem que ens facin confiança".
A la capital ha dipositat el sufragi el cònsol i aspirant a repetir càrrec, David Astrié, que ha assenyalat que "crec que s'ha fet molt bona feina durant la campanya i s'ha explicat molt bé la transformació que ha experimentat la parròquia en els últims vuit anys" i ha destacat que "esperem un resultat positiu al final del dia". A prop de la una de la tarda ha votat el cap de llista d'Enclar, Sergi González, i ha assegurat que "estem en un moment que crec que és únic" i ha afegit que la seva proposta "ha tingut molt bona acollida". González ha opinat que "venen quatre anys decisius i necessitem que la gent estigui motivada".
L'aspirant a la reelecció a Escaldes, Rosa Gili, candidata de Consens, ha declarat que espera que hi hagi "força participació", poc després de votar passat el migdia i ha ressaltat que estima que "hem explicat bé tot el que hem fet i el que volem fer d'ara en endavant". La cap de llista de DA, Anna García, ha manifestat que ha anat a votar "sense nervis" i que està vivint les primeres hores de la jornada "amb molta intensitat i alegria", i ha convidat a acudir a les urnes, a Escaldes i a tot el país.
A la Massana ha votat l'exministra Judith Pallarés, l'excap de Govern i pare del candidat d'Amb Seny, Marc Forné, i el ministre de Territori i Urbanisme, Raul Ferré; a Canillo, el ministre de Medi Ambient, Guillem Casal, l'exsubsíndica Meritxell Palmitjavila, i la ministra de Cultura, Mònica Bonell; a Sant Julià, la ministra d'Afers Exteriors, Imma Tor, i l'excap de Govern Albert Pintat, que ha comentat que la campanya "ha estat correcta, educada. Al final l'administració comunal no té grans debats, els recursos de Sant Julià són limitats, no tenim la neu ni el 'boom' de la construcció". A Andorra la Vella ha dipositat el sufragi, l'excap de Govern, Jaume Bartumeu i la ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol; a Ordino ho ha fet la subsíndica, Sandra Codina; i a Encamp, el ministre de Turisme, Jordi Torres, i el síndic general, Carles Ensenyat.