Un 20,57% del cens, 6.253 electors, ha dipositat el vot en seu judicial

Es tracta d’un percentatge força semblant al dels comicis parroquials del 2019

Unes persones votant per vot judicialRoger Saladrigues

detail.info.publicated
Roger Saladrigues

Creat:

Actualitzat:

Un total de 6.253 persones han exercit el dret a vot per dipòsit judicial en les eleccions comunals d’avui. Es tracta d’un percentatge força semblant als comicis del 2019, ja que el percentatge actual és del 20,57%, mentre que el de fa quatre anys va ser del 20,38%. En aquelles, 5.669 persones van escollir aquesta opció. Enguany les xifres de participació són més altes perquè el cens també és més elevat, atès que ha pujat en 2.578 electors més. Pel que fa a les eleccions generals del mes d’abril, les dades van ser més elevades amb 9.010 votants, cosa que va representar el 30%.

La parròquia que va registrar més participació va ser Ordino amb el 23,42% del cens, 456 vots emesos. A Sant Julià de Lòria un 22,17% dels participants cridats a les urnes es van decantar per aquesta opció, cosa que representa que 1.011 butlletes van anar per aquesta via. Andorra la Vella, amb 1.936 vots, el percentatge era del 22,04% i a la Massana del 21,11%, amb 750 vots. A Escaldes-Engordany la proporció va arribar al 18,96%, amb un total de 1.119 vots, mentre que a Encamp la representació va ser del 17,88%, gràcies als 794 votants. Fins a 188 vots es van dipositar a Canillo, les xifres més baixes de les set parròquies, la qual significa el 15,40% del cens. Entre els votants consultats per aquest rotatiu, la majoria van destacar que van seleccionar aquesta opció perquè avui no podien ser presents en els col·legis electorals. “Demà soc fora del país, llavors votar és una obligació i he vingut avui”, va explicar Francesc Valera, votant d’Andorra la Vella. “No és la primera vegada que ho faig, però en aquest cas hem decidit venir avui perquè demà no ens va gaire bé”, comentava Isidre Piguillem, també votant de la capital. “Justament demà tenim un dinar familiar fora d’Andorra i era l’opció més còmoda i més viable”, narrava Eva Ramírez, d’Andorra la Vella. Durant els onze dies que s’ha pogut votar, el procediment s’ha desenvolupat sense incidències, tal com va esmentar l’oficial de presidència Jaume Freixas. A més, segons el responsable, no s’han produït cues. En aquest sentit, Pilar Rabassa, cridada a votar a la Massana, ho va confirmar dient que tot va anar “amb molta normalitat i cap problema, no es tarda gens, és molt ràpid i t’ho expliquen molt bé”. La seva germana, la Lídia, que viu a França, va desplaçar-se expressament al país a causa d’uns problemes amb el vot per correu. “L’ambaixada d’Andorra a París ens avisava per correu i ens explicava el procediment i nosaltres telemàticament ho fèiem i després ens arribaven les butlletes amb un transportista i ho tornàvem a enviar i aquest any res”, relatava l’andorrana, que va agregar: “Quan ens n’hem adonat, perquè estan a fora et despistes, hem hagut de venir exprés a la Batllia”.

GUIA ELECTORAL

PUNTS DE VOTACIÓ

Hi ha un total de vuit punts de votació en aquestes eleccions comunals. Cada parròquia disposa d’un espai concret, excepte a Encamp, que n’hi ha dos perquè al Pas de la Casa es pot votar a l’oficina de turisme. La majoria dels col·legis electorals estan ubicats en els comuns de cada parròquia, a excepció de dues. Els ciutadans d’Andorra la Vella ho fan en el Centre de Congressos i els d’Escaldes-Engordany, a la sala Prat del Roure.

HORARI

Els electors poden exercir el seu dret a vot a partir de les nou del matí fins a les set de la tarda de manera ininterrompuda. Un cop tancats els col·legis electorals, es procedirà a fer el recompte.

CANDIDATS

La majoria dels candidats es presenten el matí a les seus electorals per exercir el seu dret a vot. Alguns, però, està previst que ho facin a la tarda, com és el cas, per exemple, de Jordi Alcobé, candidat a cònsol major pel comú de Canillo. En el cas dels membres del Govern, la majoria també ho fan abans del migdia.

RESULTATS

S’espera que cap a la mitjanit hi hagi l’escrutini complet. Per tant, cap aquesta hora es podrien començar a descobrir els resultats definitius. Les dades es podran seguir a través la pàgina web www.eleccions.ad.

APARCAMENT

Per facilitar la mobilitat, el comú d’Andorra la Vella ofereix una hora de gratuïtat per aparcar a l’aparcament Centre ciutat perquè els ciutadans puguin anar a votar en el Centre de Congressos amb vehicle privat. Això s’aplicarà entre les 8.30 i les 19.30 h.

tracking