DADES DEL 2021, 2022 I 2023

Dos-cents pacients amb infart agut o ictus, traslladats a hospitals estrangers

El SAAS valora els bons resultats de les activacions dels codis d’emergència

Un helicòpter a l'hospital.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les activacions dels codis mèdics d’emergència en pacients que pateixen un infart agut de miocardi o bé un ictus han suposat 197 trasllats en helicòpter a hospitals de referència de l’estranger des de l’inici del 2021. Les dades facilitades pel Servei Andorrà d’Atenció Sanitària apunten que s’han produït més episodis d’infart de miocardi (126) que d’ictus (71) i que la majoria d’afectats han estat traslladats a hospitals barcelonins, concretament al de Sant Pau.

El codi ictus i el codi infart, apunta el SAAS, suposen protocols d’actuació dirigits a activar de manera ràpida els dispositius necessaris per atendre els pacients de patologies en les quals el temps que es triga a intervenir és determinant. Apunten que l’objectiu és que “l’atenció i tractament a la persona afectada es realitzi amb la major celeritat possible per evitar complicacions posteriors que podrien causar des de greus seqüeles fins a la mort del pacient”. Un cop els professionals sanitaris valoren ja la sospita de la patologia es fa una prealerta a l’hospital que pot acabar sent de destí i a l’helicòpter, per si és necessari que es mobilitzi. Recorden que segons la situació que presenti la persona afectada “l’única solució terapèutica és la d’arribar ràpidament a un hospital de referència per fer un tractament en concret (cateterisme cerebral o cardíac)”.

Les activacions dels codis van créixer entre el 2020 i el 2021 mentre que aquest 2023 (les dades facilitades van fins a mitjan octubre) la xifra torna a anar a la baixa. Des de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell valoren les xifres de manera positiva: “Les activacions dels codis al Principat creixen any rere any, fet que ha permès reduir la mortalitat i augmentar la possibilitat de recuperació del pacient.” El 2021 es van produir 44 trasllats per infart; el 2022, 52, i el 2023, 30. En cinc dels casos l’hospital de derivació va ser Rangueil (França). La resta van ser essencialment Sant Pau (119) i un a l’hospital de Bellvitge. Respecte als ictus, el 2021 van ser 23 trasllats; 32, el 2022, i del gener a l’octubre se n’han registrat 16. En tot el període s’han realitzat 68 derivacions a Sant Pau i tres a Purpan.

L’hospital de Meritxell destaca que la celeritat d’atenció i els tractaments actuals impliquen que o bé els pacients es recuperin de tot o bé amb menys seqüeles “de les que es podien tenir quan no treballàvem amb aquests protocols”.

tracking