Canillo

El demòcrata Alcobé s'imposa al vot en blanc i a l'abstenció

La llista dobla el vot en blanc i supera en paperetes les obtingudes fa quatre anys

El demòcrata Alcobé s'imposa al vot en blanc i a l'abstenció

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La candidatura liderada per Jordi Alcobé, que es presentava en solitari a les eleccions, va superar l’únic repte que tenia plantejat, minimitzar al màxim l’abstenció i el vot en blanc. Dels 1.220 electors convocats a les urnes van votar 684, un 56,06%, 432 van anar al partit taronja, 218 van ser vots en blanc i 34, nuls. Tot i que les magnituds poden indicar el contrari, la capacitat de mobilització d’Alcobé ha superat les expectatives si ens atenem als resultats obtinguts en les últimes cites celebrades a Canillo. Un segon element posa en valor el resultat obtingut per DA, i és que el nivell de participació és similar a l’obtingut a tot el territori i que ha estat més baix que fa quatre anys. Només Ordino ha superat, i folgadament, el 60%. Pel que fa al vot en blanc, tot i que ha estat elevat cal tenir en compte que a les generals del 2 d’abril passat, on també hi havia una única llista, el nombre d’aquests va doblar els vots obtinguts per la llista de Casal i Jordana. Ahir no va succeir i en qualsevol cas la impossibilitat de l’oposició d’articular una alternativa hi té força responsabilitat.

La comparativa a nivell de participació i vot en blanc amb les eleccions comunals de fa quatre anys pot ser enganyosa si no es té en compte que en aquella ocasió dues candidatures es disputaven el comú. DA va guanyar les eleccions amb Francesc Camp al capdavant, i va obtenir un nombre de vots lleugerament inferior als que ahir va obtindre Alcobé, mentre que els dels rivals d’Objectiu en comú van ser 286, pràcticament un 40% més dels vots en blanc d’ahir.

La dificultat per presentar una alternativa posa de manifest els problemes per trobar persones disposades a implicar-se en la política quan té un component molt elevat de gestió en un indret amb un nombre d’habitants baix. Més enllà de la desafecció general. Per un cantó, hi ha raons professionals o personals i, per l’altre, hi ha el desgast que suposa la proximitat diària i constant amb els electors que reclamen, amb més o menys raó, que atenguin les seves demandes. La situació s’agreuja quan hi ha una força que és hegemònica a la parròquia i les possibilitats de guanyar dels oponents són mínimes. Com passa a Canillo.

REACCIONS

"HEM DOBLAT EL VOT EN BLANC, EL COMÚ HA FET UNA BONA GESTIÓ"

JORDI ALCOBÉ. El cap de llista de Demòcrates+independents va expressar tot just acabar el recompte de vots que “hi ha hagut una baixa participació i és un tema que hem de solucionar junts”. A més, “hem doblat el vot en blanc i això vol dir que el comú actual ha fet una molt bona gestió”.

Fa 4 anys.

tracking